Δεν μιλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέα οριζόντια μέτρα – κάτι που αρνήθηκε ούτωσιάλλως να πάρει ο υπουργός Οικονομικών,  Γιάννης Στουρνάρας – όπως υποστήριξε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Είπε, ακόμη, αυτή την στιγμή είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στην ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους και στις διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαίων εταίρων και των ελληνικών αρχών.

Ads

 
«Είναι πρόωρο να μιλάμε για νέα μέτρα, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αξιολογηθεί το ελληνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η Κρ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Ουάσιγκτον στον περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Επίσης, δεν συμφώνησε με την άποψη ότι θα προταθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προσθέτοντας ότι η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό, ίσο με 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2016.
 
Υπενθυμίζεται ότι από χθες δημιουργήθηκε ένταση και ανησυχία στους κόλπους του Υπουργείου Οικονομικών κατόπιν έκθεσης του Ταμείου που έκρινε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα.
 
Σε αντίθεση με την έκθεση του Ταμείου, που βλέπει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013,  η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο για το 2013, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι αναμένει πρωτοβουλίες από τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος.