Μετά την ανάπαυλα λόγω Πάσχα κυβέρνηση και δανειστές επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου. «Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ωστόσο πως «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ads

Όπως είπε τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Απριλίου θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ σημείωσε ότι όλοι επιθυμούν να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί «κρυφών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ότι μια τέτοια συζήτηση όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά δεν οδηγεί πουθενά. Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε πως το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να παραμείνει στις κόκκινες γραμμές παρά τις πιέσεις των δανειστών για νέες περικοπές σε συντάξεις. Εκτός από το ζήτημα των συντάξεων, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο δημοσιονομικό κενό, στα αιτήματα των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ και ομαδικές απολύσεις, αλλά και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Η φετινή Ανάσταση είναι ξεχωριστή. Είναι η Ανάσταση όλων μας, που έχουμε πάρει την απόφαση να σταθούμε όρθιοι, να κοιτάξουμε ψηλά και, ενωμένοι, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας. Έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη αρχή. Έχουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να φτάσουμε ως το τέρμα. Η άνοιξη της δημιουργίας πρέπει να δώσει τέλος στον χειμώνα της παραίτησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την Ανάσταση.

Ads

Εν τω μεταξύ τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα συνεχίζονται με τελευταίο αυτό της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), το οποίο έκανε λόγο για «σοκ», «επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας». Ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να αποκάλεσε «ταξιτζή» τον Έλληνα εκπρόσωπο επί των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα υπογραμμίζονται πως ό,τι γράφεται δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Πηγές του υπουργείου χαρακτήρισαν το δημοσίευμα αναληθές, σημειώνοντας ότι «εάν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του EuroWorking Group, θα αποκαλυφθεί ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτά που δημοσιεύει η FAS». «Η γερμανική εφημερίδα θα πρέπει να απολογηθεί για τον τίτλο και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Τέτοια δημοσιεύματα βλάπτουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την Ευρώπη», σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.