Λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε διαμήνυσε στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία ουσιαστική χαλάρωση του Μνημονίου. Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αντέτεινε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ads

 
Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε πριν απ’ όλα απαραίτητη την εξαγωγή των συμπερασμάτων της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος από την Αθήνα.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων και επανέλαβε τη βούληση για τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους εταίρους της.
 
Οι δηλώσεις Βεστερβέλε, o οποίος σημειωτέον θεωρείτε από τους πιο μετριοπαθείς εκφραστές των γερμανικών θέσεων, συνιστούν την πρώτη επί της ουσίας τοποθέτηση της καγκελαρίας ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ είχε τονίσει νωρίτερα ότι στην προσεχή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.
 
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
 
«Ένα ακόμα επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση Βεστερβέλε – Αβραμόπουλου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίο η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών «επιβεβαίωσε την πάγια στάση της Γερμανίας περί πιστής εφαρμογής του μνημονίου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε στο να την καταγράψει».

Για το ΣΥΡΙΖΑ, «οι καλλιεργούμενες προσδοκίες περί χαλάρωσης του μνημονίου κατέρρευσαν τελείως, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μια και η κυβέρνηση με τη στάση της τυφλής αποδοχής των μνημονιακών επιταγών έστρωσε το έδαφος».