«Αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνει καν σοβαρή διαβούλευση» επί του θέματος των περαιτέρω παραχωρήσεων για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.
 

Ads

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Ντότσλαντφουνκ» (Γερμανική Ραδιοφωνία), ο κ. Κάμπετερ τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να αντισταθμιστούν.
 
«Δεν πρόκειται για απόφαση η οποία θα ληφθεί διμερώς την Παρασκευή, αλλά θα αποφασίσουμε με μία συντεταγμένη, δίκαιη και διαφανή διαδικασία στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Κάμπετερ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η Γερμανία, την Παρασκευή, θα «παρηγορήσει» την Ελλάδα με μια αναβολή, σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς ζητήσει «περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και, ενδεχομένως, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», ο Γερμανός υφυπουργός ανέφερε: «Δεν πρόκειται για αυτό, αλλά για το ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει».
 
Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί να ληφθεί η απόφαση στη βάση της ανάλυσης της έκθεσης της τρόικας, η οποία όμως, όπως είπε, δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Σεπτέμβριο. Έκανε δε λόγο για «εικασίες», όταν ερωτήθηκε αν είναι δυνατό να δοθεί περισσότερος χρόνος και επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα «πρέπει να παραμείνει πιστή στη συμφωνία» και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να άρουμε την πίεση από τους φορείς των αποφάσεων στην Ελλάδα. «Εάν υπάρχουν αποκλίσεις, πρέπει να αντισταθμιστούν», κατέληξε ο κ. Κάμπετερ.