Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως πρώτα θα συζητηθεί το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Ads

Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το πως μπορεί να συντονιστεί καλύτερα το κυβερνητικό έργο. Διαπίστωσε κούραση στον ελληνικό λαό, που περιμένει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα, μετά από πολλά χρόνια πίεσης λόγω της λιτότητας. «Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων  με τους εταίρους και το σωστό και το δίκαιο, είναι να υπάρχει εθνική συστράτευση. Όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες  και αγωνίζεται  απέναντι στους εταίρους, η αντιπολίτευση  λέει ψέμματα και απευθύνεται στο εσωτερικό. Ο αγώνας είναι άνισος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας πως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προκαλεί εθνικό διχασμό, έχοντας επιλέξει το δρόμο της δημαγωγίας και της παροχολογίας. «Εμφανίζονται κατώτερη των περιστάσεων», είπε.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από τη συναίνεση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ας δούμε αυτό το ζήτημα και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κι άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα». Σημείωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει κόπωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες. «Οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να αφουγκράζονται το λαό και να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους», απάντησε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν μετά από αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τόσο στην κλειστή σύσκεψη στελεχών την περασμένη Παρασκευή όσο και στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο ζήτημα.