Όλα δείχνουν Μνημόνιο. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης του Μνημονίου την οποία απέδωσαν σε «τεχνικούς λόγους». Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εξάμηνη παράταση ενώ το υπ. Οικονομικών της χώρας επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές αδιαφορούν για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα γεγονός που μεταφράζεται ότι η τρόικα έχει αρνητική στάση απέναντι στην έκκληση της κυβέρνησης για βοήθεια προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ads

 
«Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η τελευταία δόση να εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες διαδικασίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση, αλλά όχι νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
 
«Καλά πήγε» είπε από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. «Υπήρξε πρόοδος. Δεν κλείσαμε τα θέματα, συνεχίζουμε». «Μπορεί να υπάρξει παράταση για μικρό διάστημα για τεχνικούς λόγους» σημείωσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.
 
Προς εξάμηνη παράταση
 
Την ίδια στιγμή, πάντως, δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας κλείνουν προς επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως και έξι μήνες. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης που έγιναν χθες μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ΔΝΤ και Γερμανία συντάσσονται πλήρως με αυτή την άποψη.
 
Για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, διευκρίνισε ο ένας εκ των αξιωματούχων, προσθέτοντας πως αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
 
Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή.
 
«Αδιαφορία» των δανειστών για το πολιτικό κλίμα
 
«Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο». Αυτά είπε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συνομιλώντας με βουλευτές στη Βουλή, ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Η εν λόγω δήλωση συνοδεύτηκε με διαρροές στον Τύπο για έντονη νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών που επί της ουσίας επιβεβαιώνει την αδιάφορη στάση των δανειστών απέναντι στο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς «βοηθήστε μας για να μην βρεθείτε με τον Τσίπρα απέναντί σας».
 
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.
 
Το κλίμα βαραίνει και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη που σε δηλώσεις της κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν ως προς τη στάση της χώρας απέναντι στην τρόικα κάνοντας μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με σύγκλιση στο πρόσωπο και στη συνέχεια εκλογές «για να αποφασίσει ο λαός».