«Η παράταση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί βλαπτικά» ενώ το πραγματικό αντικείμενο είναι περιορισμένο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ads

 
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η τρόικα ανέβαλε τη συνάντησή της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μετά τα Χριστούγεννα που αποδίδεται στην καθυστέρηση συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
 
Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την τρόικα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Παράγοντες του υπουργείου τονίζουν πως «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».
 
Και την Κυριακή στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον οικονομικό επιτελείο δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος, ενώ ασαφής είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα).
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του συνεδρίου Capital+Vision, τόνισε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πρέπει «να αφήσουμε την κοινωνία να αφομοιώσει της εξελίξεις. Δεν μπορεί κανείς να υπερβεί το σημείο θραύσης της κοινωνίας». «Οι θεσμικοί μας εταίροι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση να διαβάσουν σωστά το αριθμούς, να αντιληφθούν τη δυναμική της οικονομίας και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές», πρόσθεσε.
 
Την ίδια στιγμή άρθρο του Reuters αναφέρει πως «η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε τις μισές των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, σημειώνοντας πως δεν έχουν γίνει αρκετά για «να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία, ούτε έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του δημοσίου».
 
Επιπλέον στο άρθρο, που υπογράφει ο Ηugo Dixon, αναφέρεται πως η κυβέρνηση είναι τόσο εύθραυστη που θα μπορούσε να καταρρεύσει σε περίπτωση που η τρόικα επιβάλλει περισσότερα μέτρα λιτότητας. «Αυτό θα οδηγούσε την ελληνική κρίση σε νέα φάση και δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί», τονίζεται. «Το καλύτερο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές της ότι η προσπάθειά της για τις μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή και πως περαιτέρω φόροι και περικοπές δεν είναι απαραίτητα», σημειώνει ο αρθρογράφος.