Επιθυμία και της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών των Ε.Ε. και ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μια ημέρα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός έκανε επίσης γνωστό πως η εκταμίευση της 6ης δόσης αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία υποστήριξε ότι «επιτυγχάνεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Ads

 
«Η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή του ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην απόφαση για μόνιμη εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα. «Όλοι οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει η παρουσία των ελεγκτών να είναι συνεχής, για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα και το έργο να γίνεται ταχύτερα.
 
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι βάσει των χθεσινοβραδινών συνομιλιών η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την χθεσινή συμφωνία επιτυχγάνεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, παράλληλα με την πλήρη εξασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η επανακεφαλιοποίηση του προς όφελος της εθνικής μιας οικονομίας και των καταθετών. Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι το 50% «τετραπλασιάζει το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα» σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι πριν το τέλος του έτους πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα και στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με την επίδρασή του στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, αρκέστηκε να πει ότι είναι δικαίωμα της χώρας να προστατεύει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και ότι ενδέχεται να υπάρξει μικρή μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν.

Ads

Στόχος το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να είναι στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ και πλήρως βιώσιμο ακόμη και με τις αυστηρές προδιαγραφές του ΔΝΤ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας εμμέσως και στα σχόλια της Ν.Δ. ότι το 2009 το επίπεδο του χρέους ήταν στο 120% του ΑΕΠ, δήλωσε πως αν δεν γινόταν η χθεσινή συμφωνία το 2020 το δημόσιο χρέος της χώρας θα ήταν στο 173% του ΑΕΠ.

Mε τη νέα απόφαση, κατά τον υπουργό, διατηρείται όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιούλιου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπήρξε μια ανατροπή της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ τραπεζών και κρατών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα PSI plus, πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο. Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ευνοικότερο για την Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος το απέκλεισε επισημαίνοντας πως πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις το 2011, εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουμε ψηφίσει. Επισήμανε ακόμη πως τα μέτρα για το 2011 και το 2012 η κυβέρνηση τα έχει ψηφίσει και τα έχει πάρει. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό πως «το εθνικό φορολογικό σύστημα θα έχει τη συστηματοποίηση όλων των μέτρων που είναι αναγκαία, ώστε να σταματήσουν κάποιοι να ζουν σε βάρος άλλων».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απλώς: «Καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».