Μετά από δραματικές ολονύκτιες διαβουλεύσεις κλείδωσε οριστικά το ελληνικό “κούρεμα” στο 50% επί των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν ιδιώτες. Στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Η Ε.Ε. νωρίτερα, κατέληξε σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 

Ads

Η συμφωνία του κουρέματος και το νέο δάνειο

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το νέο δάνειο θα είναι περίπου στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κούρεμα έχει κλείσει στο 48% και οι τράπεζες θα συνεισφέρουν περίπου 90 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συμμετέχοντας εθελοντικά.

Ωστόσο, το «κούρεμα» κατά 50% αφορά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες και μειώνει το συνολικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 350 δισ. ευρώ. Σε αυτό  δεν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά δε, την πρόβλεψη για μείωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αυτή δεν είναι βέβαιη καθώς εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ads

H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012.

Τα ταμεία, μετά το κούρεμα θα χρειάζονται ενίσχυση περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, το πακέτο προβλέπει καλύτερα επιτόκια για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ προσεκτική η διατύπωση σχετικά με την “εποπτεία”. Συγκεκριμένα το κείμενο των αποφάσεων αναφέρει, ότι η εφαρμογή του προγράμματος επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση, στην οποία θα παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη. Προβλέπεται πάντως η ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος “Ηλιος” και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί την πλευρά των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό θα γίνει «με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας
 
Όσον αφορά το παρασκήνιο της συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, «οι αντιδράσεις του Τσαρλς Νταλλάρα κάμφθηκαν στη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, μετά από ισχυρότατες πιέσεις και απειλές για μονομερή αναδιάρθρωση». Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία με τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημίες ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων τους, σε μια κίνηση-κλειδί για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε οριακό σημείο, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των τραπεζιτών, με αντικείμενο το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης (Γιουνκέρ, Μέρκελ και Σαρκοζί) με την επικεφαλής του ΔΝΤ (Λαγκάρντ) και του γενικού διευθυντή του IIF (Νταλάρα), καθώς δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Μετά το γεγονός αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνιζε πως, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν οι τραπεζίτες, θα επιβληθεί μονομερές «κούρεμα», το οποίο θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε νέα συνάντηση με τον Τσ. Νταλάρα, θέτοντάς του «τελεσίγραφο» είτε να αποδεχθεί «κούρεμα» 50% του χρέους είτε να επιβληθεί μονομερώς με απόφαση της ευρωζώνης.

Σαρκοζί: Αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, με αντάλλαγμα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος. Επιπλέον ανακοινώθηκε τετραπλασιασμός του EFSF περίπου στο 1 τρις ευρώ. «Aποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ενισχυμένη εποπτεία βεβαιώνει η Μέρκελ

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι ο στόχος είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120%  του ΑΕΠ προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος,  θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος. Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές. Η κα Μέρκελ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ιταλία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα περιορισμού του χρέους της στο 113% του ΑΕΠ της.

«Η ευρωζώνη στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών και έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους» υπογράμμισε η γερμανίδα καγγελάριος.

Ενίσχυση του EFSF

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF). Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η Ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού». Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.
 
Ικανοποιημένοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020. Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση για τις “εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις” που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά» τόνισε χαρακτηριστικά.