Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών για το οποίο είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση στο διηνεκές. Από το βήμα της Βουλής δήλωσε επίσης ότι η συμφέρουσα αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα ειναι εντός της συμφωνία, που θα κλείσει τις επόμενες μέρες.

Ads

Ανάλγητη η στάση των δανειστών απέναντι στους νησιώτες

«Στις διαπραγματεύσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των νησιών μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας τη σημασία του να είναι η τρέχουσα διαπραγμάτευση, η τελευταία «απέναντι στη μνημονιακή αναλγησία».

«Τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα και αυτό το παραδέχονται και άλλοι ομόλογοί μου από άλλες χώρες. Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

«Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν» σημείωσε.

«Άλλο να είσαι κάτοικος στη Νίσυρο, στην Κω ή στη Ρόδο και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική χώρα, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, κ.λπ. και αυτό είναι βασική αρχή για την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες και πως χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους. Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορούμε να αποδοθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ κι ότι δεν είναι θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.

Στη συμφωνία η αξιοποίηση των 14 αεροδρομίων

Βέβαιος για το ότι θα κλείσει η συμφωνία τις επόμενες μέρες δήλωσε ο Γιάνης Βααρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Ελευθέριου Αυγενάκη σημείωσε ότι εντός της συμφωνίας θα κλείσει και το θέμα της αξιοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με όρους πολύ συμφερότερους από αυτούς με τους οποίους προωθήθηκαν οι προηγούμενες διαδικασίες, και για το ελληνικό δημόσιο και για τους ιδιώτες επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προωθηθεί η διαδικασία, ενημερώνοντας πως:

  •     Οι επενδύσεις πρέπει να είναι υψηλότερες. «Η δέσμευση για 23,5 εκατ. επενδύσεις σε τέσσερα χρόνια ανά αεροδρόμιο είναι πολύ χαμηλή κατ’ εμέ» είπε.
  •     Πρέπει να υπάρχει ένα μερίδιο για το κράτος. «Διότι το κράτος, πρέπει να κρατήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο να μπορέσει να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής τράπεζας ενός αναπτυξιακού οχήματος, μέσα από μία μόχλευση σε συνδυασμό με αναπτυξιακές τράπεζες όπως η ΕτΕ έτσι ώστε οι συνέργιες από την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας να μεγιστοποιηθούν» εξήγησε.
  •     Πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την τοπική Οικονομία πέριξ των αεροδρομίων.

Ο κ. Βαρουφάκης στο σημείο αυτό έκανε λόγο «για κατάντια των προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων» που τελικώς «αποδείχθηκαν καταστροφικές ακόμη και για τον ιδιώτη, γιατί κατέπεσαν στο ΣτΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Όπως πρόσθεσε, το ΤΑΙΠΕΔ έως τώρα δυστυχώς προσέφερε συμβόλαια και συμβάσεις στους ιδιώτες που τελικά ήταν ανασφαλείς. «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα δείτε ότι με το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση οι όροι θα αλλάξουν. Η σύμβαση θα γίνει θετικότερη τόσο από την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος, όσο και από την πλευρά του ιδιώτη» διαβεβαίωσε ο κ. Βαρουφάκης.