Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το σύστημα των δόσεων που μέχρι σήμερα παίρναμε σαν ναρκομανείς, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο που θα ξαναχτίσει την ευρωπαϊκή συνεργασία, ήταν το  μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι.Αναφερόμενος στις επαφές με τη Γαλλία, είπε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα κάτσαμε στην ίδια πλευρά της διαπραγμάτευσης και βάλαμε τα προβλήματα απέναντι».

Ads

Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Σαπέν. Κοιτώντας μάλιστα τον Έλληνα υπουργό ο Μισέλ Σαπεν τόνισε ότι η Γαλλία δε θα είναι μόνο εταίρος της Ελλάδας αλλά και φίλη.

Εκτενής ήταν και η αναφορά του Γιάννη Βαρουφάκη για τις επικείμενες συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Θα έχω τη χαρά να επισκεφτώ και άλλες πρωτεύουσες. Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μετακινηθούν λίγο από τη θέση τους δεν θα υπάρξει λύση. Αν όμως καθίσουμε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά και βάλουμε το πρόβλημα από την άλλη πλευρά, τότε θα τα καταφέρουμε. Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Θα κάνουμε το ίδιο σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα απέναντί μας με έναν στόχο. Στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Κληθείς να απαντήσει στο αν η Ελλάδα επιδιώκει επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς όμως δεσμεύσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη». «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει άλλη μια δόση. Οχι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα – είμαστε απελπισμένοι από τα χρέη. Ωστόσο, όλα τα χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δανεικά. Μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούν την επόμενη δόση. Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε θέλουμε να συζητήσουμε. Έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμαναν και οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην ευρωζώνη. «Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει Grexit για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=2IiYSVnbJUA]