Αρνητικός σε μία πιθανή διαγραφή του ελληνικού χρέους αλλά ανοιχτός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίο συναντά το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ads

«Όχι, δεν θα διαγράψουμε το χρέος. Μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής, μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην ευρωζώνη. «Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ads

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει Grexit για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της ευρωζώνης. «Πάντοτε υπερασπιζόμασταν την ακεραιότητας της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γάλλος πολιτικός, παράλληλα όμως, καλεί εκ νέου την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αναμένεται να συμμετάσχει στις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη, με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών.