Δέσμη μέτρων στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, με στόχο την ανακούφιση των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων πολιτών, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο Βελλίδιο.

Ads

Πρόκειται για οκτώ μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022, 12 αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023 κι ένα σχέδιο έξι σημείων για τη στέγη των νέων.

Τα μέτρα:

  • Ενίσχυση 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, Ατομα με Αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους.
  • Μια επιπλέον μηνιαία δόση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Μιάμιση δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιών.
  • Αύξηση σε 1.500 από 1.000 του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές και 2.000 για τους φοιτητές που θα συγκατοικήσουν.
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 1,3 νοικοκυριά. Διπλασιάζεται το επίδομα για όσους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων
  • 60 εκατ, ευρώ στους αγρότες για την κάλυψη του αυξημένου κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
  • Αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος Αλλάζω Συσκευή.
  • Χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για όλους  για επιπλέον 200.000 δικαιούχους.
  • Μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διαρκείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

Μόνιμη δέσμη μέτρων από το 2023

Ads
  • Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% από τον Ιανουάριο, μέτρο το οποίο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. πολιτών- Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που θα μετατρέψουν τις συμβάσεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
  • Καταργείται για όλους και για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατ. φορολογούμενους.
  • Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατ. συνταξούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά (για φέτος πάνω από 6%).
  • Ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ – «Από 1/1/2023 αυξάνουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους».
  • Αναμόρφωση μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.
  • Επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως το 2024.
  • Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για τη νέα προσαρμογή του κατώτατου μισθού – Θα τεθεί σε εφαρμογή 1/5 του 2023.

Στέγαση

  • Για τα νέα ζευγάρια, πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ για πάνω από 100.000 ωφελούμενους.
  • Πρόγραμμα δανείων με πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 10.000 ωφελούμενους ως 38 ετών, σε παλιά κτίρια της χώρας μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση.
  • Νέο «εξοικονομώ – ανακαινίζω» για 20.000 νέους.
  • Κρατική επιδότηση για ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών με την προϋποθεση να μπουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Νέο εργαλείο για οικόπεδα. Το κράτος θα δίνει περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες. Αυτά θα χτίζονται και ο ιδιώτης θα κρατάει τα μισά και τα άλλα μισά θα τα δίνει προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με πολύ χαμηλό κόστος.
  • Στις 500.000, από 250.000 ευρώ, το πρόγραμμα Golden Visa.

Διαβάστε επίσης: 

Η ομιλία

«Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

«Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία , ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες», υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία.

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε επίσης.

«Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα – με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Ή βαδίζουμε μπροστά ή πηγαίνουμε προς τα πίσω – Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι «σαφώς προεκλογικοί».

«Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπαμε, το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το κοινωνικό κράτος

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

»Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής. Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί», συμπλήρωσε.

«Η μάχη με την Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για την παιδεία και το ψηφιακό κράτος

«Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία», δήλωσε.

«Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».

«Όχι νταηλίκια με την Ελλάδα»

«Και για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει ίσως καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”», είπε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός απευθύνοντας μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά τις συμμαχίες της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ».

«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ’ αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.

Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη

«Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Επισήμανε πως «η δράση της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη», δίχως να κάνει καμία αναφορά στην υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη.

Για ενεργειακή κρίση

«Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν». «Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες».

«Είπαμε ότι θα αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάναμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο, σας λέει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή», ανέφερε. 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας 

«Θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Για την κοστολόγηση του προγράμματος

«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με μεθοδικές στοχεύσεις ώστε να απευθύνεται σε όλα τα στρώματα αλλά κυρίως στους νέους και να αυξάνει το δημόσιο πλούτο.

Θέλω να επαναλάβω ότι όσα παρουσίασα είναι προσεκτικά κοστολογημένα. Δεν μας εκτρέπουν από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Στα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που μας κατηγορούν απαντώ: Είναι πολιτική δίκαιη αλλά και ορθή. Χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων το κόστος από το βομβαρδισμένο τοπίο που θα έπρεπε να διαχειριστούμε θα ήταν τεράστιο.

Σ’ αυτούς που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις πολλαπλασιάσουν και να γίνουν αρεστοί. Κύριοι σας ευχαριστούμε αλλά δεν σας ακούμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις υποσχέσεις σας. Ηγούμαι μιας παράταξης με βαθιά λαϊκά χαρακτηριστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι σχέδιο δράσης, είναι πολιτική φιλοσοφία»

«Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο, όμως δεν επιτρέπουμε στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό. Η ατομική προκοπή να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Σε εκείνους που αιφνιδιάζονται, μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό κουτί των δικών τους δογμάτων. Μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα προοδευτικοί. Αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και αυτούς που είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που έσωσαν 600 θέσεις εργασίας».

«Πρόκειται για διαφορές που μιλούν από μόνες τους. Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Η τελευταία τριετία αποτελεί πράγματι μια καινούργια σελίδα στη χώρα. Ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο, ενός διαφορετικού βιβλίου. Οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Να συναντηθούμε ξανά στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Προϋποθέτει τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων με πρώτη την παράταξη της ΝΔ. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια».

Αν όχι εμείς, τότε ποιος;

«Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι προτίμηση αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πρέπει να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε νέα πρόκληση. Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Κυβέρνηση που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια. Η διαπίστωση αυτή μετατρέπεται σε δίλημμα για κάθε πολίτη. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;

Σ’ αυτούς που τήρησαν τον λόγο τους και τήρησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα; Σ’ αυτούς που μείωσαν φόρους; Σ’ αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού; Σ’ αυτούς που έδωσαν στον Έλληνα το δικαίωμα να ελπίζει; Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες. Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της χώρας. Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης. Τα δεδομένα μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές» σημειώνοντας ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια.

«Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης» είπε και προσέθεσε ότι «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».