Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους «κουκουλοφόρους» ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης.

Ads

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δένδιας, δήλωσε πως το υπάρχον πλαίσιο δεν είναι επαρκές. Αναφερόμενος στη συγκέντρωση της Τετάρτης στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, ο κ. Δένδιας επαίνεσε την «υπεύθυνη θέση που κράτησαν χθες τα κόμματα».
 
«Υπήρξαν 21 συλλήψεις που οδηγούνται σήμερα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως θέλω να είμαι σαφής, πως το υπάρχον πλαίσιο δεν είναι επαρκές. Θέλω να παρακαλέσω τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει εξέλιξη του πλαισίου. Ήταν απολύτως προβλέψιμο πως κουκουλοφόροι ετοιμάζονταν να ρίξουν μολότοφ. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να περιμένει τον κουκουλοφόρο, να περιμένει να ρίξει τη μολότοφ για να δράσει. Ας συμφωνήσουμε όλοι πως πρέπει να τροποποιηθεί το πλαίσιο αυτό, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας» υποστήριξε ο υπουργός.
 
Κληθείς από τον κ, Ψυχάρη να παραθέσει στοιχεία σχετικά με την προώθηση του σχεδίου «Ξένιος Ζευς», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως «οι προσαγωγές είναι λίγο λιγότερες από 20.000» και πως οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα επεκταθούν στην Κόρινθο, την Πάτρα και αλλού».
 
«Οι συλλήψεις, σύμφωνα με τα προ δέκα ημερών στοιχεία, ανέρχονται σε 2.144. Έχουν γίνει 198 έρευνες σε κατοικίες, εκτεταμένοι έλεγχοι απ’ την οικονομική αστυνομία, έχουν βρεθεί αποθήκες παράνομων προϊόντων πάρα πολλών εκατ. ευρώ- είχαμε ένδεκα συλλήψεις για οπλοκατοχή. Υπάρχει και η συμμετοχή του ΚΕΛΠΝΟ, καθώς αντιμετωπίζουμε θέματα φυματίωσης, ηπατίτιδας, ελονοσίας…» πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού περί αστυνομικής παρακολούθησης των γραφείων της, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι ουδεμία εντολή υπήρξε από τον πρωθυπουργό ή από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
 
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Λαγός διαπίστωσε «πόλεμο του υπουργού εναντίον της Χρυσής Αυγής», επικαλούμενος και την απόφαση για άρση της αστυνομικής προστασίας των βουλευτών της. «Από πότε υπάρχει συλλογική ευθύνη εδώ πέρα μέσα; Γιατί αν δεχθούμε πως υπάρχει παράπτωμα (που για μας δεν υπάρχει φυσικά παράπτωμα), με ποιο δικαίωμα το κάνει σε όλους;» ρώτησε ο κ. Λαγός. «Τι εντολές έχει λάβει ο κ. Δένδιας και από πού έχει δεχθεί πιέσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής, από κέντρα εντός ή εκτός Ελλάδος;».
 
«Η επίκαιρη ερώτηση που μού κατατέθηκε έχει δύο σκέλη: Ποιες εντολές έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής; Απάντηση: ‘Ουδεμία’. Από ποιους άλλους φορείς; Απάντηση: ‘Από κανέναν άλλον οργανισμό’» περιορίστηκε να αναφέρει ο κ. Δένδιας.
 
«Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η ΧΑ είναι σφυρηλατημένη στο δρόμο. Εμείς, είτε εντός, είτε εκτός Κοινοβουλίου, πάλι τα ίδια θα κάνουμε. Θα μας βρίσκετε διαρκώς αντιμέτωπούς σας» απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
 
«Δεν κρίνω πως υπάρχει αντικείμενο προς απάντηση» σχολίασε ο κ. Δένδιας.