Νομοθετική ρύθμιση για σπουδές μέσω αλληλογραφίας ή ηλεκτρονικών μέσων για τους υπόδικους και τους κατάδικους που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε πως προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνέντευξή Τύπου για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού που παραμένει για 24η ημέρα σε απεργία πείνας ζητώντας εκπαιδευτική άδεια ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.

Ads

Το πρωί της Τετάρτης το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ. Ο Ρωμανός βρίσκεται στην 24η ημέρα της απεργίας πείνας και σύμφωνα με τον συνήγορό του η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Μετά την απορριπτική απόφαση ο Ρωμανός εξέδωσε επιστολή – απάντηση στην οποία αναφέρει πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη ή μέχρι τον θάνατο». Σημειώνεται πως σε απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης βρίσκονται και οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης.  Δυναμικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απόφαση του τριμελούς συμβουλίου να απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού ανέφερε πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, καθώς ήταν δέσμιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Σημειώνεται πως δικαστικές πηγές ανέφεραν πως το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις και δεν μπήκε στην ουσία του θέματος. 

Διαβάστε επίσης:

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ads

Ο ειδικός εφέτης – ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε πως οι λόγοι απόρριψης του αιτήματος ήταν τυπικοί, υποστηρίζοντας πως ο Νίκος Ρωμανός είναι κατάδικος για τη ληστεία στο Βελβεντό, αλλά είναι και υπόδικος για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Ανέφερε ακόμη πως αναζητά τους γονείς του Ρωμανού για «να τους δώσει διευκρινίσεις», αλλά όπως είπε «δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές του κλήσεις» και τους κάλεσε «να επικοινωνήσουν μαζί του».

Σχετικά με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε πως προωθεί δήλωσε ότι αναμένει τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβερδού, για να καθορίσουν τη ρύθμιση, που καθορίζει τη διαδικασία φοίτησης μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων. Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται στην Κίνα και θα επιστρέψει την Κυριακή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και έκανε λόγο για εκμετάλλευση της «ζωής του παιδιού από κάποιους». 

Ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης

«Ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, την προαναγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου για νομοθετική ρύθμιση ώστε οι υπόδικοι και οι κατάδικοι να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα.

Σχολιάζοντας την απορριπτική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ο κ. Ραγκούσης είπε μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989 πως πρόκειται για «ακόμα ένα καρφί πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο Ρωμανός αμετάθετα θα παραμείνει στην απεργία πείνας μέχρι και τον θάνατό του, απέναντι στην αδιαλλαξία της πολιτείας. Η εκπαιδευτική άδεια δεν είναι επανένταξη; Από χτες έχουμε επιδείνωση, σκέφτονται να τον πάνε σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Πρόεδρος ΤΕΙ: Δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας σε παρέμβασή του την Τρίτη, σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μάλιστα έστειλε σχετική επιστολή και στον υπουργό Παιδείας ενημερώνοντάς τον για την αδυναμία του ιδρύματος να εφαρμόσει αυτή τη λύση. Όπως εξήγησε, το ΤΕΙ Αθήνας δεν διαθέτει τις υποδομές, ούτε το προσωπικό, ενώ στα εργαστηριακά μαθήματα απαιτείται υποχρεωτικά φυσική παρουσία του φοιτητή.  

Ψευδείς οι ισχυρισμοί Αθανασίου περί σίτισης

Στην συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ισχυρίστηκε ότι στο Νίκο Ρωμανό χορηγείται τροφή σε υγρή μορφή. Τους ισχυρισμούς Αθανασίου διέψευσε η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά την κρισιμότητα της υγείας του επί 24 ημέρες απεργού πείνας.

Η Λίνα Βεργοπούλου η οποία επισκέφθηκε τον Νίκο Ρωμανό το μεσημέρι της Τετάρτης διαπίστωσε πως παρόλο που έχει ακόμη διαύγεια, όλες οι εξετάσεις του δείχνουν ότι η υγεία του είναι πολύ επιβαρημένη. Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα περί σίτισης, δήλωσε: «δεν ξέρω που αποσκοπούν οι ισχυρισμοί του υπουργού δικαιοσύνης αλλά ο κύριος Ρωμανός δεν έχει να αποδείξει τίποτα για το ήθος του και τον αγώνα του».

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, ο ίδιος σημείωσε ότι καταβάλει προσπάθειες να επικοινωνήσει με την οικογένεια Ρωμανού μέσω του δικηγόρου της,  Φραγκίσκου Ραγκούση, γεγονός που επίσης η γιατρός της οικογένειας διέψευσε.