Απαράδεκτη κι αυταρχική χαρακτηρίζει την απόρριψη του αιτήματος για εκπαιδευτική άδεια του Νίκου Ρωμανού ο ΣΥΡΙΖΑ, «δικαιοσύνη που εκδικείται δεν νοείται» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ενώ το σχόλιο του ΚΚΕ ήταν ότι «η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης». Τη συνολική επανεξέταση της κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές ζητά το Ποτάμι με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Ads

Απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλει τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ’ ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης».

«Δεν θα ανεχτούμε άλλο το σκοτάδι που ζούμε» λέει από την πλευρά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «η εξάντληση της κυβερνητικής αναλγησίας και πυγμής, δεν αφορά πλέον μονάχα το πρόσωπο του Νίκου Ρωμανού, αλλά στρέφεται ενάντια σε όλες και όλους μας». Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του Νίκου Ρωμανού και να κάνει πράξη το μοναδικό διέξοδο που έχει να δώσει στη νέα γενιά της χώρας μας: να παραιτηθεί. Εάν δεν το κάνει, θα τη ρίξουμε εμείς».

«Δικαιοσύνη που εκδικείται δεν νοείται» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού και τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να του επιτρέψει να φοιτήσει στη σχολή στην οποία εισήχθη.

Ads

«Η υγεία ενός νέου ανθρώπου απειλείται να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Η ίδια η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί. Οφείλει να δώσει λύση στην υπόθεση Ρωμανού και να επιτρέψει στον νεαρό κρατούμενο να φοιτήσει στην πανεπιστημιακή σχολή στην οποία εισήχθη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνει πως «η Δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει ότι η κοινωνική επανένταξη αποτελεί διαρκή φροντίδα της» και καταλήγει: «Δικαιοσύνη που εκδικείται δεν νοείται».

«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί.», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο Νίκος Ρωμανός έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση … επειδή οι κρατούμενοι δεν είναι ζώα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και επισημαίνει πως το κράτος έχει ευθύνη για την υγεία και την εκπαίδευση των κρατουμένων. Το Ποτάμι καλεί τα κόμματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης να συμφωνήσουν να επανεξετασθεί συνολικά η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και κατά προτεραιότητα το σύστημα των αδειών καθώς και το δικαίωμα των κρατουμένων να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επίσης ζητεί την εφαρμογή του νόμου για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια βραχιολάκια που θα επιτρέψει τη διεύρυνση του θεσμού των αδειών, χωρίς τον φόβο των αποδράσεων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλευρά της με ανακοίνωσή της «καταδικάζει την εκδικητική στάση της συγκυβέρνησης που καταστρατηγεί για λόγους και πολιτικούς την ισονομία στις φυλακές, παραβιάζοντας νόμους και αρχές, σε συνέχεια των πολιτικών των μνημονίων που στόχο έχουν να επιβάλουν τον αυταρχισμό και να ισοπεδώσουν τα πάντα πλήττοντας την ίδια τη δημοκρατία».

«Το δικαίωμα στην παιδεία είναι καθολικό και αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Σύμφωνα με την Ένωση, «με δεδομένη την αυτονόητη θέση αρχής και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στη μόρφωση, η δημοσιογραφική κοινότητα, όπως και η κοινή γνώμη θεωρούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο, που δημιούργησε η στάση της Πολιτείας απέναντι στο δίκαιο αίτημα του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, να μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του στο ΤΕΙ Αθήνας».