Την έντονη αντίδρασή τους για την κοινοβουλευτικής διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ειδικότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξοργίστηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή) το πρωί η ακρόαση των φορέων και το απόγευμα η επί των άρθρων συζήτηση.

Ads

Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολλοί εκπρόσωποι φορέων βρίσκονται ήδη σε άδειες και δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους. Μάλιστα, καταλόγισαν στον υπουργό Εργασίας ότι αυτό είναι που επιδιώκει, και γι΄ αυτό έφερε εν μέσω θέρους το νομοσχέδιο και κυρίως προτείνει αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει διάλογο με τους φορείς.

Στη σημερινή πρώτη συζήτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κυβέρνηση απομονώθηκε, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν απέναντι.

«Από την πλευρά μας, ζητήσαμε να αποσυρθεί αυτό το αντικοινωνικό σχέδιο νόμου που αναιρεί τον δημόσιο διανεμητικό χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την αλληλεγγύη των γενεών προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, και αποτελεί μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη το επόμενο μεγάλο χτύπημα στην κοινωνική πλειοψηφία», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ads

Η ίδια ξεκαθάρισε δε ότι «καμία όμως μεθόδευση δεν θα αποτρέψει την έκφραση της κοινωνικής αντίθεσης στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιδιώξεις».

«Την ίδια απομόνωση και αποδοκιμασία θα εισπράξει από τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και  τους νέους, και συνολικά από την κοινωνία για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους καθιστώντας αβέβαιες και επισφαλείς τις συντάξεις. Πλήττει τους νέους που οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο ρίσκου και κερδοσκοπίας. Πλήττει συνολικά τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν τελικά το υπέρογκο κόστος μετάβασης που υπερβαίνει τα 70 δις, επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49% και υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας», τόνισε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση της νέας γενιάς είναι προς το συμφέρον των νέων ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην κριτική του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση «να σταματήσουν να στέκονται ιδεοληπτικά απέναντι σε κάθε τι νέο, πρωτοπόρο, αποτελεσματικό και μεταρρυθμιστικό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία προς όφελος των πολιτών». Η στάση σας αυτή, είναι «ο καλύτερος χορηγός για την κυβερνητική πολιτική» είπε ο υπουργός, ασκώντας δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση για την «εκτός πραγματικότητας κριτική» που άσκησε στο νομοσχέδιο.