«Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους» εμφανίζεται ο Νίκος Ρωμανός που εδώ και 22 ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του αλλά και το «δικαίωμα στη μόρφωση ο,τιδήποτε κι αν έχει συμβεί» τόνισαν γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν για το θέμα στο θέατρο «Εμπρός». Στο μεταξύ, το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί εκ νέου το αίτημα. Από την πλευρά του υπ. Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου προτείνει ως μέσο συνέχισης των σπουδών την τηλεδιάσκεψη. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον 20χρονο απεργό πείνας και σήμερα. Συνέντευξη Τύπου από την οικογένεια. Αρνούνται την υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ads

Κραυγή αξιοπρέπειας η απεργία πείνας 

«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας» τόνισε η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός – αναισθησιολόγος (που ο ίδιος ο Ρωμανός έχει επιλέξει) και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου, που συμπαραστέκεται στον Ρωμανό και επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας.

 

Η γιατρός σημείωσε ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών, «ούτε λόγος βεβαίως για το ‘βασανιστήριο’ της υποχρεωτικής σίτισης». Η ίδια χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επισήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός, ανεξαρτήτως έκβασης, γιατί βάζει πάνω από όλα την αξιοπρέπειά του.

Στον Χαράλαμπο Αθανασίου επιτέθηκε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, για «υποκριτική στάση», «ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου» τόνισε. «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του». Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να «καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών του», είπε και πρόσθεσε: «Ο γιος μου δεν στηρίχτηκε στις εντολές κανενός συστήματος». «Οι συνέπειες για ό,τι συμβεί θα βαραίνουν τον υπουργό», σημείωσε και συνέχισε: «Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο».  

Ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη έκανε έκκληση να επιτρέψουν στους «πολιτικούς κρατούμενους και τον γιο του» να ασκήσουν το «δικαίωμα στην εκπαίδευση», ενώ ο πατέρας του Δημήτρη Μπουρζούκου τόνισε ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά». «Ενας λαός που δεν έχει μπροστά του, σαν οδηγό, τη δημοκρατία διαλύεται», προσέθεσε.
 
Ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής του γυμνασίου – λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα ανέφερε: «Τον Νίκο, τον χρειαζόμαστε. Τον έζησα δυο χρόνια, στη β’ και τη γ’ λυκείου, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι ο συνήθης μαθητής Αυλώνα. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής» σημείωσε.
 

Από την πλευρά της η εγκληματολόγος Νατάσσα Τσουκαλά, που ανέφερε «θα ήθελε παρά πολύ να έχει φοιτητή» τον Ρωμανό, επιτέθηκε στον υπ. Δικαιοσύνης για την πρότασή του περί εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παρενέβη με μεγάλη καθυστέρηση. «Περίμενε ο υπουργός να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας κι αλληλεγγύης. Όταν είδε ότι οι απεργοί είχαν υπερκομματική στήριξη, παρενέβη» δήλωσε για να προσθέσει ότι συνειδητά διακινδύνευε την υγεία του Ρωμανού. 
 
Χαρακτήρισε μάλιστα τη «συναινετική πρόταση» του υπουργού «κατ’ επίφαση σύννομη». «Οι άδειες έναν λόγο ύπαρξης έχουν, να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία, να μη γίνουν αγρίμια. Το γνωρίζει αυτό ο υπουργός;» διερωτήθηκε, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις για κρατούμενους που έχουν πρόσκαιρη κάθειρξη και κάποια στιγμή θα βγουν στην κοινωνία. «Μεταφέρει τη λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας στις φυλακές τύπου Β, γι’ αυτό είναι επικίνδυνη η πρόταση του υπουργού» εκτίμησε.
 
Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Κανελλοπούλου, καθώς και ο Τάσος Κουράκης. 

Ads

image

Σε κρίσιμη κατάσταση 

Ο Νίκος Ρωμανός έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας εδώ και 22 ημέρες ζητώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται και θα του επιτρέψουν να κάνει τις σπουδές του στο ΤΕΙ που πέρασε μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων. Η εκπαιδευτική του άδεια όμως κόπηκε παρότι η ίδια η Πολιτεία είχε επιχειρήσει να τον βραβεύσει για την επιτυχία του (σ.σ. ο Νίκος Ρωμανός αρνήθηκε το βραβείο). Ο απεργός πείνας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στο Γεννηματάς.
 

Όπως αναφέρει η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, ο Νίκος Ρωμανός αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, καθώς μπορεί να υποστεί επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια, ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι του «οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται δυστυχώς αναμενόμενη».
 
Εδώ και λίγες ημέρες σε απεργία πείνας εις ένδειξη αλληλεγγύης προς το Νίκο Ρωμανό έχει προχωρήσει και ο Γιάννης Μιχαηλίδης που νοσηλεύεται ήδη ενώ από χθες το ίδιο έκαναν και οι δυο ακόμη καταδικασμένοι για τη ληστεία στο Βελβεντό, Χρήστος Πολίτης και Ανδρέας Μπουρζούκος.

«Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οικογένειες των δύο απεργών πείνας, Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη. 
 
Για τον ίδιο λόγο σε απεργία πείνας βρίσκεται επί 34 ημέρες και ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος λάμβανε τις άδειες κανονικά έως την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. 

Κινητοποιήσεις

Στις 10.00 το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης, καθώς εξετάζεται το αίτημα χορήγησης της εξεταστικής άδειας του Νίκου Ρωμανού. Για τις 18:00 έχει προγραμματιστεί σειρά συγκεντρώσεων και πορειών αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό, τόσο στην Αθήνα (Μοναστηράκι), όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

#NRomanos Tweets

 

Υπενθυμίζεται ότι από χθες βρίσκεται σε κατάληψη το κτίριο του Πολυτεχνείου, ενώ αλληλέγγυοι σηκώνοντας πανό έκαναν παρέμβαση έξω από τις οικίες των Ευάγγελου Βενιζέλου και Καρόλου Παπούλια.

 

Από την παρέμβαση έξω από το σπίτι του Ευάγγελου Βενιζέλου
 

Νομοθετική ρύθμιση για φοίτηση εξ αποστάσεως ετοιμάζει η κυβέρνηση
 
Από την πλευρά του, φοίτηση εξ αποστάσεως προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλώνοντας αναρμόδιος για το θέμα των αδειών. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε, εκ νέου το πρωί της Τρίτης στο Mega, ότι το θέμα της εξ αποστάσεως φοίτησης στα ΑΕΙ θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών σημείωσε ότι δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών και δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων, που είναι το συμβούλιο του οποίου προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.
 
«Εξετάζουμε το ζήτημα με σοβαρότητα και προσπαθούμε να βρούμε λύση, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας» δήλωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, εξηγώντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά την εξ αποστάσεως φοίτηση. «Σεβόμαστε το νόμο και θα δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στον Ρωμανό, όσο και σε άλλους κρατουμένους να σπουδάσουν. Είμαστε υπέρ της φοίτησης των κρατουμένων» υποστήριξε. 

Για το θέμα φέρεται να επικοινώνησε με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως πρόθεσή του είναι να εξασφαλίσει την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση του Ρωμανού. 

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται», είπε.  Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο θα εξασφαλίσει «την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια».

«Ως Υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσαμε όλες τις προϋποθέσεις να δώσουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ οι έγκλειστοι που το επιθυμούσαν. Μία ευκαιρία στη ζωή είναι και αυτή! Όλα πήγαν καλά. Κάποιοι νέοι πέτυχαν», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: