Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Β’ Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Κουράκος, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Κουράκος αποχωρώντας, κατήγγειλε ότι πίσω από το κόμμα βρίσκεται ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης. Λίγο νωρίτερα, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κώστας Μαρκόπουλος, με αιχμηρή επιστολή. Με τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος κατήγγειλε «σχέδιο διάλυσης του κόμματος».  

Ads

Είναι ξεκάθαρο, υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο διάλυσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απόλυτα ερασιτεχνικό, αλλά προωθούμενο από επαγγελματίες που στηρίζουν την τρόικα. Εμείς, όμως, πρόσθεσε, δεν έχουμε ούτε χρηματοδότες ούτε αφεντικά.

«Προσπάθησαν να μας διαλύσουν αλλά βρήκαν απέναντί τους ένα τοίχο, τον τοίχο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Και ξέρετε οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά, όσο περισσότερο τα χτυπάς, τόσο πιο βαθιά μπαίνουν στον τοίχο. Τους απαντάμε λοιπόν ότι η ελληνική απάντηση στην αποστασία είναι μία: Ανένδοτος αγώνας», τόνισε.

Ads

Η εμπλοκή Βουλγαράκη

Πέντε λεπτά μετά την έναρξη, ο Γιάννης Κουράκος προχώρησε σε καταγγελία λέγοντας ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από πολιτικό που του είπε ότι «τώρα που σας βρήκαμε λεφτά, εσείς πάτε να το διαλύσετε;» και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός αυτός ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης.
 
«Τι μου ζητάς; Πως να μαζέψω εγώ τον Χρήστο Ζώη;» ήταν η απάντηση Κουράκου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ο κ. Βουλγαράκης του απάντησε ότι θα τηλεφωνούσε ο ίδιος στον κ. Ζώη.
 
Ο κ. Κουράκος τόνισε επιπλέον ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Ζώης είναι πρόθυμοι να πάνε στον εισαγγελέα και να ζητήσουν την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών τους, καθώς και ότι καλούν τον κ. Καμμένο να πράξει το ίδιο.
 
Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουράκος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία θέση στο κόμμα όταν βρίσκονται άτομα όπως ο κ. Βουλγαράκης πίσω από αυτό.

Τι απαντούν Βουλγαράκης – Καμμένος

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Βουλγαράκη. Ο πρώην υπουργός μέσω του λογαριασμού στο Twitter έγραψε: «Είναι κρίμα που ιδιωτικές συζητήσεις ανάμεσα σε παλιούς φίλους και συναγωνιστές- από καθαρό και μόνο ενδιαφέρον, μετατρέπονται σε “επιχειρήματα” αλληλοεξόντωσης και εκκαθάρισης προσωπικών λογαριασμών. Προσωπικά είμαι από επιλογή εκτός πολιτικής και έχω δηλώσει κατ επανάληψη ότι δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ σε κανένα επίπεδο και με κανένα κόμμα. Ως εκ τούτου, όσοι προσπαθούν να με εμπλέξουν καθ οιονδήποτε τρόπο, στις εσωτερικές τους διαμάχες, επειδή απλώς ο Πάνος Καμένος είναι φίλος μου, αν δεν κατάλαβαν λάθος, τότε εξυπηρετούν άλλα και σε κάθε περίπτωση, ύποπτα συμφέροντα».

«Η ελληνική απάντηση στην αποστασία είναι ανένδοτος αγώνας» απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για την αποχώρηση του βουλευτή Β’ Πειραιώς Γ.Κουράκου.
 
Παραίτηση Μαρκόπουλου

Λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων την αποχώρησή του από το κόμμα ανακοίνωσε ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, με σαφείς αιχμές προσωπικά για τον Πάνο Καμμένο. Στην επιστολή του προς τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για «τεράστια πολιτική και επικοινωνιακή χαλάρωση», «ερασιτεχνισμό» και «χαοτική αντίληψη» στο κόμμα, ενώ επικρίνει την ηγεσία για τις δηλώσεις «σύμπνοιας απόψεων στα οικονομικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και το θέμα του περιβόητου non paper. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος είχε καθαιρεθεί με απόφαση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Παραπλανηθήκαμε και αδικήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος για το θέμα του non paper, το οποίο όπως υποστηρίζει «παρήχθη, εν αγνοία μας, στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και φαίνεται να άφησε ο Πάνος Καμμένος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος εμμέσως παραδέχθηκε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη».
 
«Τότε τον πίστεψα όπως όλοι μας, αλλά φαίνεται πως αδικήσαμε τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς άλλωστε να φανταζόμασταν, ότι διαπραγματευόταν με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την συμμετοχή μας στην κυβέρνηση και την ανάληψη υπουργικών θώκων», τονίζει επικρίνοντας τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις επιλογές και την πρακτική του.
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μαρκόπουλου
 
«Οι περισσότεροι από εμάς γνωριστήκαμε μετά την εκλογή μας τον Μάιο του 2012 και αφού πρώτα ενώσαμε δυνάμεις για να στηρίξουμε και να εκπροσωπηθούμε μέσα από το μικρό, μονοπρόσωπο κόμμα που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος. Μας ένωσε ένας κοινός αγώνας και μία κοινή εθνική αντιμετώπιση των εξελίξεων, ανεξαρτήτως προελεύσεως και ιδεολογίας, δηλαδή η επανάσταση της πολιτικής μας συνείδησης για την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας μέσω των μνημονίων στην τρόικα εξωτερικού.
 
Από εκείνη την πρώτη θριαμβευτική εκλογή του 10,6 % με 33 βουλευτές και 670.000 ψηφοφόρους, άλλαξαν πολλά. Καταρχήν, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων χάσαμε 13 βουλευτές, 210.000 ψηφοφόρους και 3 % από το αρχικό ποσοστό μας. Αιτία ήταν μία τεράστια πολιτική και επικοινωνιακή χαλάρωση, μια δήλωση για σύμπνοια απόψεων στα οικονομικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα non paper που παρήχθη, εν αγνοία μας, στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και φαίνεται να άφησε ο Πάνος Καμμένος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος εμμέσως παραδέχθηκε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη. Τότε τον πίστεψα όπως όλοι μας, αλλά φαίνεται πως αδικήσαμε τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς άλλωστε να φανταζόμασταν, ότι διαπραγματευόταν με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, την συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση και την ανάληψη υπουργικών θώκων. Παραπλανηθήκαμε και αδικήσαμε.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Αναλάβαμε μαζί το χρέος να αναπτύξουμε ένα κίνημα, που μέσω της οδού της συμμετοχής και της συναπόφασης θα μετεξελισσόταν σε ένα λαϊκό πατριωτικό κόμμα, που θα αντικαθιστούσε τα φθαρμένα κόμματα της μεταπολίτευσης και θα επανακτούσε την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Μόνο έτσι πίστευα και πιστεύω ότι θα στεριώσει η δημοκρατία και η προκοπή στον τόπο μας. Βέβαια, κάποιοι από εμάς, οραματιζόμασταν πως θα βάζαμε στόχο να αναλάβουμε την υποχρέωση και να επωμιστούμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς να φοβόμαστε να πάρουμε στα χέρια μας, την λεγόμενη από κάποιους, «καυτή πατάτα».
 
Σήμερα, η ανασυγκρότηση της καταρρέουσας οικονομίας μας και η στήριξη του απελπισμένου λαού μας θέλει κοσμοθεωρία, αρχές, αξίες και σχέδιο δράσης. Θέλει αφήγηση και οικονομικό μοντέλο σαφές, πειστικό και εφαρμόσιμο. Δεν θέλει στιγμιαίους εντυπωσιασμούς και λαϊκίστικα πυροτεχνήματα άνευ ουσίας. Αντιθέτως, χρειάζεται σκέψη και μόχθος ώστε να χαραχθεί η στρατηγική του μέλλοντος μας. Εμείς, ως κομματικός σχηματισμός, κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Δεν είχαμε καμία δομημένη οργάνωση σαν κάποιοι να φοβούνται το μεγάλο και να επιλέγουν συνειδητά το μικρό. Δεν είχαμε σχέδιο, ούτε καν εβδομαδιαία ή μηνιαία πολιτική ατζέντα, σαν κάποιοι να επιζητούσαν την χαοτική άσκηση μικροπολιτικής. Δεν είχαμε οικονομικό μοντέλο με αρχή και τέλος παρά μόνο μία συνεχή αντίρρηση σε κάθε τι το νέο. Δεν διασαφηνίζαμε στους πολίτες, την σταθερή μας θέση στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας. Αντιθέτως «φλερτάραμε με το δολάριο» χωρίς καν να γνωρίζουμε τι σημαίνει αλλαγή νομίσματος, οι συνέπειες της και αν «το δολάριο μας θέλει». Όταν συνειδητά επιδεικνύαμε συμπεριφορά μικρού και συμπληρωματικού κόμματος, το μόνο που καταφέρναμε ήταν να στέλνουμε τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή. Τέλος δεν πείθαμε για την αξιακή και ιδεολογική μας κατεύθυνση, όταν διαλέγαμε φρασεολογία, τακτικές και δράσεις «αντάρτικου πόλεως» και αρνιόμασταν το ρόλο της αστικής σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης που λείπει από τη χώρα.
 
Δυστυχώς, δεν πείθουμε ότι έχουμε αρχές, αξίες και ήθος όταν υπάρχει απουσία κομματικού διαλόγου και παραγωγή πολιτικής, αλλά στην θέση αυτών βρίσκουμε ένα τοίχος ύβρεων, παρορμητικών συμπεριφορών και ομαδοποιήσεων με την ευλογία και την ενθάρρυνση της ηγεσίας του κόμματος. Εσχάτως είδαμε την απόδραση από το διάλογο, την άρνηση ανάληψης ευθυνών και την πρωτοφανή προσβολή όλων μας. Την ίδια στιγμή, συναντούμε διορισμένα όργανα που δεν υπολογίζονταν και πολιτικές αποφάσεις διαπραγματεύσεων και μειζόνων επιλογών από ένα μόνο πρόσωπο, εν τι πλήρη απουσία τεχνοκρατικού ή διπλωματικού επιτελείου. Αυτό το σκηνικό του κόμματος χωρίς όργανα, αποτελεί μια τέλεια συνταγή για να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους, συμφέροντα και εχθρούς της χώρας.
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Επί επτά μήνες κάνω συνειδητή προσπάθεια να συμβάλλω σ αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες, σαν απλός στρατιώτης του κινήματος. Καμία απόφαση δεν υλοποιήθηκε ή κι αν έγινε, δεν είχε συνέχεια και κεφαλαιοποίηση. Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό κάποιων από εμάς. Έκανα ότι μπορούσα για να αλλάξω την μεθοδολογία, τον ερασιτεχνισμό και την χαοτική αντίληψη. Με ειλικρίνεια προσπάθησα, με τα όποια λάθη μου να συμβάλω σ ένα σαφές έλλειμμα πολιτικής παιδείας, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν θα ακολουθήσω τον βηματισμό. Γνωρίζω ότι θα ακολουθήσουν ύβρεις και συνομωσιολογικές επεξηγήσεις της απόφασης μου, αλλά δεν με αγγίζουν. Έχω δώσει δείγματα γραφής». 

Αντιδράσεις και από το Άρμα των Πολιτών
 
Δεν τιμά κανέναν να μετατρέπει το κόμμα σε δημόσιο κουτσομπολιό, σχολίασε για τις δηλώσεις Κουράκου, ο Γιάννης Δημαράς και ξεκαθάρισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Αρματος, Σωτήρης Στανώτας, παρατήρησε ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες επηρεάζουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του Δημοκρατικού Κοινωνικού Πατριωτικού χώρου, με τις τελευταίες «αποκαλύψεις» να δημιουργούν «απαίτηση διαφάνειας, παροχής εξηγήσεων και αποκατάστασης την αλήθειας σε όλα τα επίπεδα και από όλους»