Με αγάπη και βαθύ σεβασμό, ο λαός της Τουρκίας (Τούρκοι, Κούρδοι αλλά και άνθρωποι άλλων μειονοτήτων),αποχαιρέτησαν χθες τον μεγάλο συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, το περασμένο Σάββατο, στα 92 χρόνια του.

Ads

Επισκεπτόμενος πρόσφατα την Τουρκία για τη Μεσογειακή Διάσκεψη της Αριστεράς, είχα ζητήσει να τον συναντήσω, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, επειδή ήταν ήδη βαριά άρρωστος.  Έσβησε μια δυνατή φωνή υπέρ των ταπεινών και καταφρονεμένων της Γης, ένας δαυλός που φώτιζε τους δρόμους της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών λαών και πολιτισμών.  

Με είκοσι πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, ο Γιασάρ Κεμάλ, ήταν ο πρώτος συγγραφέας της Τουρκίας που είχε προταθεί για Νόμπελ λογοτεχνίας, πριν αυτό απονεμηθεί στον Ορχάν Παμούκ το 2006.   Γεννημένος από Κούρδους γονείς, συνδύαζε τις ταυτότητες του Κούρδου και του Τούρκου. Όπως έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί πολλές φορές, ήταν ο συγγραφέας που ήταν «πιο τούρκος από τους Κούρδους συγγραφείς, πιο κούρδος από τους Τούρκους συγγραφείς».  

Είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια και δεν είχε μπορέσει ούτε το γυμνάσιο να τελειώσει. Φυλακίστηκε τρεις φορές για τις πολιτικές ιδέες και την πολιτική δράση, το 1971 και το 1977. Θήτευσε στην αριστερά και από την θέση του μέλους της ΚΕ του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, το οποίο ήταν   μετωπικό σχήμα του παράνομου ΚΚ και είχε εκλέξει και βουλευτή στη δεκαετία του 1960, την πρόεδρό του, Μπεχιτζέ Μποράν.

Ads

Κεντρικοί ήρωες του σπουδαίου λογοτεχνικού έργου του Γιασάρ Κεμάλ, ήταν οι άνθρωποι του μόχθου, οι πολέμιοι της καταπίεσης και της φτώχιας, οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.  Υπηρέτησε με συνέπεια αυτό που ο ίδιος έλεγε «Εναντιώνομαι με την τέχνη μου και με όλη μου τη ζωή σε όποιον εμποδίζει την ευτυχία του κόσμου».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ