Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο το απόγευμα έλαβε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει προσημειωμένα χαρτονομίσματα εκβιαστικά, αξίας 25.000 ευρώ, προκειμένου να μην κηρύξει έκπτωτη διαφημιστική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει πρόγραμμα του νοσοκομείο μετά από διαγωνισμό. Προθεσμία έλαβε και ο 40χρονος που κατηγορείται για απλή συνέργεια στις πράξεις του Χάρη Τομπούλογλου. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αποτάξει από πάνω της κάθε συμμετοχή στον διορισμό του, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους, αν και στο Αγλαΐα Κυριακού, ισχύουν ειδικοί κανόνες για τον διορισμό της διοίκησης καθώς είναι κληροδότημα, υπάρχει άμεση κυβερνητική ανάμειξη και υπερισχύουν τα κομματικά κριτήρια. 

Ads

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο πρώην πρόεδρος του «Αγλαΐα Κυριακού» επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει» καθώς όπως είναι γνωστό, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι οι 25.000 ευρώ, που συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να παραλαμβάνει, ήταν ποσό που του δόθηκε για δωρεά στο νοσοκομείο.

Γεωργιάδης για Τομπούλογλου: Δωρεά προφορική σε καφετέρια δεν υπάρχει

Σε βάρος του Χ. Τομπούλογλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα εκβιασμού κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια και παθητική δωροδοκία. Περνώντας την πόρτα του εισαγγελέα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η υπόθεση ήταν στημένη» και έκανε λόγο για σκευωρία, υποστηρίζοντας ότι «η αλήθεια θα φανεί».
 
Ωστόσο οι διάλογοι στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, τις οποίες φέρεται να έχει στα χέρια της η αστυνομία, είναι αποκαλυπτικοί. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο Χάρης Τομπούλογλου ακούγεται να λέει: «Δεν είμαι εγώ ο μαλάκας να κονομάνε όλοι από δουλειές και εγώ να μην παίρνω μία». «Θα καταγγείλω τον διαγωνισμό. Θα τους καταστρέψω. Δεν θέλω καμία επικοινωνία μαζί τους». «Τόσα λεφτά κυκλοφορούν για εμάς δεν έχει; Τώρα θα κάνουμε ”χρυσές δουλειές”. Θα σου βγάλω και εσένα ένα ποσό» φέρεται να είπε στον ενδιάμεσο της διαφημιστικής ο πρόεδρος του «Αγλαΐα Κυριακού».
 

Ads

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης και Τομπούλογλου: Μαζί τα «φάγανε»…


Το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αποφάσισε την Παρασκευή την καθαίρεση του ισόβιου προέδρου και μέλους του ΔΣ Χάρη Τομπούλογλου. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, της οποίας στέλεχος ήταν ο Τομπούλογλου, έδωσε εντολή για άμεση απόλυσή του. 

Η απόφαση για αποπομπή του Τομπούλογλου ελήφθη κατά τη σύσκεψη που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας με το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, στο οποίο εξάλλου έχει αποδώσει τον διορισμό του Χάρη Τομπούλουγλου, υποστηρίζοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος δεν είχαν καμία σχέση με την τοποθέτηση του πολιτευτή της ΝΔ, που μετά τη σύλληψη διεγράφη και από το κόμμα.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτάξει από πάνω της κάθε συμμετοχή στον διορισμό του Τομπούλογλου, το Έθνος επισημαίνει πως για τον διορισμό στη θέση του προέδρου του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» υπερισχύουν τα κομματικά κριτήρια. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο Αγλαϊα Κυριακού, ισχύουν ειδικοί κανόνες για τον διορισμό της διοίκησης καθώς είναι κληροδότημα. Τα μέλη του συμβουλίου και ο πρόεδρος δεν διορίζονται από τον υπουργό Υγείας, όπως συμβαίνει με τα λοιπά νοσοκομεία. Υπάρχει, όμως, άμεση κυβερνητική ανάμειξη.
 
Το 2012 ο Χ. Τομπούλογλου ορίστηκε μέλος του συμβουλίου το 2012 από το Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από σχετική πρόταση της Διεύθυνσης του Εθνικού Συμβουλίου Κληροδοτημάτων. Σύμφωνα πάντα με το Έθνος, η εκλογή του στη θέση του προέδρου έγινε ομόφωνα και από τα εννέα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, δηλαδή την αντιπρόεδρο (επίσης ισόβιο μέλος του συμβουλίου), τον διοικητή και την υποδιοικήτρια του «Αγία Σοφία» (διορισμένοι από την κυβέρνηση), επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπο των γιατρών και των εργαζομένων.
 
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, υπερισχύουν οι κομματικές περγαμηνές. Το Συμβούλιο Κληροδοτημάτων ελέγχεται από την κυβέρνηση και εν προκειμένω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ελεγχόμενη από την κυβέρνηση είναι και η πλειοψηφία του συμβουλίου. Ενδεικτικό είναι ότι ο Χάρης Τομπούλογλου είχε διοριστεί αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων την περίοδο 1989-1993 (κυβέρνηση ΝΔ). Την περίοδο 2005-2008 (επίσης, κυβέρνηση ΝΔ) είχε επανέλθει ως απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την Εθνική Τράπεζα.