Ads

Μετά από 8 σχεδόν ώρες, χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την έγκριση της τελικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, που προβλέπει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων. Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, αναφέρεται πως οι αρχηγοί «συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος, διαφώνησαν σε ένα θέμα», τη μείωση των συντάξεων. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τις επικουρικές συντάξεις», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «δεν μπορώ σ’ αυτή τη μεγάλη διαδικασία που περνά η χώρα να απαντήσω έτσι». Πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς μετά την αποχώρηση των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, στο Μαξίμου μετέβη η τρόικα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών απόψε.

Το tvxs.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

 
01:29 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό απόψε άφησε προ ολίγου ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης είπε ότι κατεγράφη συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Ads

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να θίγεται η αυτονομία του τραπεζικού συστήματος αλλά με ταυτόχρονη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημόσιας εποπτείας. Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι αυτό θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στην μετενέργεια, σημείωσε ότι διατηρείται ο θεσμός και διασφαλίζονται οι μισθοί και τα βασικά επιδόματα, όπως και ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης ότι μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός.

 Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός και ο εξορθολογισμός του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό θα καταρρεύσει. Επισήμανε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ζητεί να προχωρήσει άμεσα η ανασυγκρότηση, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν συζητάμε καν και είμαστε έτοιμοι για σπάσιμο οποιασδήποτε συζήτησης σε περίπτωση που θα υπάρξει η παραμικρή επίδραση στις κύριες συντάξεις.

Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι όταν «σπάσιμο», εννοεί τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μόνον ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με την τρόικα κι υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.

Τέλος, ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

01:18 –  Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία των Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα των συντάξεων. Η τρόικα έχει ζητήσει να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις και να συγκεντρωθούν 600 εκατ. ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να διαφωνεί και να προτείνει να περικοπούν τα 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα να βρεθούν από τις κύριες συντάξεις. Σε αυτό φέρεται να διαφωνεί ο Γιώργος Παπανδρέου που ζητά και τα 600 εκατ. ευρώ να δοθούν από τις επικουρικές. 

01:03 – Αποχώρησε και ο Γιώργος Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος το οποίο συνοδεύει την χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας τα επόμενα χρόνια και συμφώνησαν σε όλα τα σημεία με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα.

Η συζήτηση αυτή του πρωθυπουργού με την τρόικα γίνεται αμέσως, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα στις 19:00 στις Βρυξέλλες».

Παράλληλα, σε νεότερη προσθήκη στην ανακοίνωση, αναφέρετια πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, το οποίο αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με την τρόικα.

00:55 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

00:47 – Στο Μέγαρο Μαξίμου η τρόικα, όπου παραμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
 
00:45 – Στη λεωφόρο Συγγορύ έφτασε ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, καθώς «δεν έχουν λήξει όλα τα θέματα».

00:37 – Αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Φτάνοντας στα γραφεία του κόμματός του στο Νέο Κόσμο, δήλωσε πως «ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να προσδιορίσω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τουτου κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα “όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά”». Σύμφωνα με τον ίδιο, συμμετείχε στη συνάντηση για να συμπαρασταθεί στον Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες συζητούσαν επί 7 ώρες.


Λίγα λεπτά πιο πριν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέμεινε στο αίτημά του για διαβεβαιώσεις σχετικά με το σύννομο των μέτρων και δήλωσε: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι – το σωστό – εις όλην την ζωή του».

00:10 – Πηγές της ΝΔ διαρρέουν πως οι διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών συνεχίζονται μέχρι αυτή την  ώρα, λόγω των ενστάσεων του κόμματος για τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Η ΝΔ φέρεται επίσης να ζητά μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νεοεισερχόμενους.
image
00:02 – Την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο την «υλοποίηση των αποφάσεων διάσωσης της χώρας» αλλά και τη λήψη «ισοδύναμων» μέτρων για την ανακούφιση ασθενών κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Νιώτη.

Στην επιστολή τους, που διακινείται προς υπογραφή και από άλλους βουλευτές, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «καλούμαστε – υπό την πίεση κομματικών υπολογισμών – να ψηφίσουμε σκληρά και άδικα μέτρα υπό το πρίσμα της επικείμενης καταστροφής και αμέσως μετά – ορισμένες πολιτικές δυνάμεις – ζητούν άμεση προσφυγή σε εκλογές, χωρίς να υπολογίζουν ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

23:47 – Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στους κύριους δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος παραμένουν χωρίς σημαντική πρόοδο, εν αναμονή των αποφάσεων στην Αθήνα για εισαγωγή σκληρών μεταρρυθμίσεων. Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 5,75 μονάδων κατέγραψε άνοδο 0,04 % και έκλεισε στις 12.883,95 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 11,78 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,41% κλείνοντας στις 2.915,86 μονάδες.

«Στο κόκκινο» έκλεισαν νωρίτερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου πηγές ανέφεραν πως η ΕΚΤ είναι διχασμένη αναφορικά με το ενδεχόμενο και τον τρόπο συμμετοχής της στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε ανεπισήμως απώλειες 0,2% στις 1.070,94.

22:18 – Μη ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο, με την οποία η ευρωζώνη, αντιμετώπισε την ελληνική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε μικρή πρόοδο, στην Ελλάδα από το 2010 – ανησυχητικά μικρή πρόοδο», σημείωσε ο κ. Στέφεν.
 
Εκτίμησε μάλιστα ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και ότι οι ελληνικές συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές παραμένουν «δύσκολες».

22:01 – Μείωση κατώτατων και βασικών μισθούς κατά 22%, η οποία στους νέους έως 25 ετών θα είναι επιβεβαρυμένη κατά επιπλέον 10%, κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, μείωση των επικουρικών συντάξεων, χωρίς πλαφόν, με νόμο – πλαίσιο, και των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες κατά 15% και στο ΝΑΤ κατά 7%, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012, επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Πρόκειται για ορισμένα από τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της τρόικας και επεξεργάζονται αυτή την ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου.

21:41 – Έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ, δηλώνει ο Γιάννης Μανώλης, αν ο Αντώνης Σαμαράς πει «ναι» στα νέα μέτρα. Μιλώντας σε «αντιμνημονιακή» εκδήλωση συνδικαλιστών της ΝΔ, ο κ. Μανώλης δήλωσε: «Έχω την ελπίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα τινάξει στον αέρα, αλλά ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα εμείς θα είμαστε στο δρόμο».
 
Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κουτσιούκης στην παρέμβασή του κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «σαν ναρκομανής έκανε τα πάντα για να πάρει τη δόση», ενώ χαρακτήρισε λάθος ότι η ΝΔ μπήκε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. «Αυτό καλείται ο πρόεδρος να το διορθώσει», τόνισε ο κ. Κουτσιούκης, επισημαίνοντας πως «αν δεν διορθωθεί το λάθος, θα διορθώσουμε εμείς τη ΝΔ στο σύνολό της».

21:28 – Θέμα κομματικής πειθαρχίας για τα νέα μέτρα του μνημονίου φέρονται να θέτουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία για να συγκεντρώσουν υπογραφές σε κείμενο που θα παραδώσουν στον πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου και στους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην πρότασή τους, οι βουλευτές ζητούν από τους τρεις αρχηγούς να διασφαλίσουν την εφαρμογή της όποιας πρότασης φέρει, με τη σύμφωνη γνώμη τους, η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
image
Ουσιαστικά, το θέμα που θέτουν είναι τι θα γίνει αν η σημερινή Βουλή ψηφίσει την απόφαση των τριών αρχηγών και η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να μη την εφαρμόσει.
 
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώνονται για πιθανή συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αύριο, μετά το μεσημέρι.

21:02«Μέτρο χωρίς νόημα» χαρακτηρίζει τη μείωση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει ότι το μέτρο «θα αφαιρούσε χρήματα από την εγχώρια ζήτηση» και θα επιδείνωνε την ύφεση, ενώ «τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν να αντιμετωπίσουν πραγματική ζημιά».

20:42 – Στο Παρίσι συναντώνται την Πέμπτη οι πιστωτές της Ελλάδας και το IIF για να συζητήσουν τις τελευταίες, τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του PSI, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Φρανκ Βογκλ. Τους πιστωτές θα ενημερώσει ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι είχαν ως αργά την Τρίτη συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.
 
Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τώρα την ελληνική ηγεσία να συζητήσει με την τρόικα και το Eurogroup» και υπογράμμισε πως «όλα τα στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τελικά την συμφωνία εξαρτώνται από τα άλλα».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών εμπορικών τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν (PSI). Πληροφορίες αναφέρουν πως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση του PSI, ενώ αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων (PSI).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI σχεδιάζεται να γίνει με κοινές μετοχές και αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια. Από την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια θα εξαιρεθούν ορισμένες περιπτώσεις προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, για τις οποίες το δικαίωμα ψήφου θα ισχύει από την αρχή.

20:38 Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα. O πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλέστηκε πληροφορίες περί επαναφοράς της Ελλάδας στον κατάλογο των τριτοκοσμικών χωρών εκ μέρους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη – «σε έναν κατάλογο όπου περιλαμβάνονται τα καθεστώτα που δεν σέβονται ούτε τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, ούτε τις συλλογικές διαδικασίες μέσα απ’ τις οποίες εκφράζονται οι παράγοντες της οικονομίας. Δεν μπορούμε εμείς να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν το 1981. Η εθνική γενική συλλογική σύμβαση δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα μνημόνιο και με κανένα κατεπείγοντα νόμο, που μπορεί να περάσει κυριακάτικα από το Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

20:29 – Οι «παίκτες» του ελληνικού δράματος μέσα από τα μάτια του Reuters:

 
Λ. Παπαδήμος: Θέλει να τον βλέπουν ως τον άνθρωπο που έσωσε την Ελλάδα, ωστόσο παλεύει για να κρατήσει ενωμένη την κυβέρνηση.
 
Γ. Παπανδρέου: Θέλει να αργήσουν οι εκλογές και επιδιώκει να «μοιραστεί» με την αντιπολίτευση τις ευθύνες για τη λιτότητα.
 
Ευ. Βενιζέλος: Επιθυμεί να γίνει το Νο.1 στο ΠΑΣΟΚ και να χτίσει το προφίλ ενός ηγέτη.
 
Α. Σαμαράς: Θέλει εκλογές άμεσα για να κεφαλαιοποιήσει το δημοσκοπικό «ρεύμα».
 
Γ. Καρατζαφέρης: Επιθυμεί οι εκλογές να αργήσουν για να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη που είχε στο χώρο της ακροδεξιάς.

20:19 –  Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διακοπή προκειμένου να επικοινωνήσει ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Eurogroup, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έθεσε ορισμένα ζητήματα επί της συμφωνίας.
 
19:22 – Τη σύγκληση του Eurogroup για αύριο, Πέμπτη, στις 18:00 το απόγευμα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με γραπτή του δήλωση που διανεμήθηκε πριν από λίγο. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η διεξαγωγή ή όχι της σύσκεψης θα εξαρτιόταν από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, γεγονός που αποκαλύπτει πως η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο οδηγείται προς συμφωνία.
 
18:53 – Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτασης 50 σελίδων που έοχυν μπροστά τους οι δύο αρχηγοί μεταξύ άλλων προβλέπει, μειώσεις σε κατώτατους και τους βασικούς μισθούς κατά 22%, η οποία στους νέους έως 25 ετών θα είναι επιβεβαρυμένη κατά επιπλέον 10%, (a further 10%) κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, μείωση των επικουρικών χωρίς πλαφόν, με νόμο πλαίσιο και των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και ΝΑΤ, επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και περικοπή όλων των επικουρικών συντάξεων κατά 15% χωρίς όριο έναρξης.
 
18:13 – Στις 20:00 το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας. Από τη ΝΔ, το κείμενο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα «σκληρό», γεγονός που ως ένα βαθμό εξηγεί και την αναζωπύρωση των αντιδράσεων της αντιμνημονιακής πτέρυγας της παράταξης.

17:46 – Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, το μεταφρασμένο στα ελληνικό κείμενο της συμφωνίας έφτασε στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών γύρω στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο περιλάμβανε εκ παραδρομής και το μέτρο της κατάργησης του 13ου-14ου μισθού. Το διορθωμένο κείμενο έφτασε στα γραφεία των αρχηγών αργότερα.
 
17:02 – «Ο χρόνος, ως μέσο πίεσης των δανειστών, μου δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.


17:00 – Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος, καθώς και οι στενοί συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών.