Τη σύγκληση του Eurogroup για αύριο, Πέμπτη, στις 18:00 το απόγευμα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με γραπτή του δήλωση που διανεμήθηκε πριν από λίγο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η διεξαγωγή ή όχι της σύσκεψης θα εξαρτιόταν από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, γεγονός που αποκαλύπτει πως η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο οδηγείται προς συμφωνία.

Ads

 
Στην αυριανή σύσκεψή του, το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας καθώς επίσης και τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI.
 
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην πιθανότητα να συγκληθεί την  Πέμπτη μια σύνοδος του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να εξετάσει το υπό μελέτη σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Απόψε το αργότερο θα αποφασίσω αν θα διεξαχθεί ή όχι αύριο βράδυ ένα Eurogroup», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
 
«Στοιχεία της απάντησης έρχονται λίγο- λίγο, οι συζητήσεις στην Αθήνα βρίσκονται σε εξέλιξη, διαπιστώνω προόδους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είναι επίσης πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
 
Αναφερόμενος στο δεύτερο δανειακό πρόγραμμα, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ελπίζω ότι θα έχω μέχρι αύριο (Πέμπτη) το πρωί μια οριστική εικόνα της κατάστασης».

Εμπόδια από τη… ΓΕΝΟΠ στο πακέτο διαπραγμάτευσης
 
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Τετάρτη πως το συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης, με το οποίο θα προσέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσκρούει, μεταξύ άλλων, το αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να ματαιωθεί η πώληση μεριδίου στα δίκτυα μεταφοράς στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και να μην ισχύσει η ρύθμιση που εντάχθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή.
 
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου που θα προσκομίσει ο κ. Βενιζέλος πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες. Εξ αυτού συνάγεται ότι δεν είναι δυνατό να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Άλλωστε, ο νόμος που προέβλεπε διαφορετικές ρυθμίσεις, όταν έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί αποδείχθηκε ότι δεν περνούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το θέμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, ρυθμίζεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 
«Επιτυχές αποτέλεσμα» αναμένει η Κομισιόν
 
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», επανέλαβε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, σχετικά με τα βασικά στοιχεία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.
 
Μόνο όταν υπάρξει αποτέλεσμα, «θα μπορέσει να γίνει συζήτηση επί σύγκεκριμένων θεμάτων στο Eurogroup», συνέχισε ο Α. Αλταφάζ, αναφέροντας ότι πριν τη σύγκληση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο η συμφωνία για το PSI, αλλά και για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, με τις βασικές δράσεις του.
 
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετέχει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ότι υπάρχουν διχογνωμίες εντός της τρόικας για την περίπτωση της Ελλάδας, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι υπάρχει άψογη και εντατική συνεργασία εντός της τρόικας και ότι η τρόικα συζητά με μία φωνή τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με τις πορτογαλικές και τις ιρλανδικές αρχές.