Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.

Ads

Σήμερα, στις 13:00 εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ η οποία θα κρίνει αν είναι παράνομη και καταχρηστική, η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το βράδυ της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που συζητείται στη Βουλή. Σημειώνει, δε, ότι ακόμη και αν κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. 

Την ίδια στιγμή, η πολεμική της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή η διενέργεια δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ», συνεχίζεται.
 
Σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, από τα λίγα πρόσωπα της ΝΔ που «σηκώνουν» το θέμα – γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης στο εσωτερικό της Συγγρού, μιλώντας στο Mega είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να είναι ηγέτης στο κόμμα του και θα γίνει ηγέτης της αντιπολίτευσης; Η ρήση είναι: βλέπει ο ποντικός τη σκιά του στον τοίχο και θεωρεί ότι είναι λιοντάρι». Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ θα «παραδώσουν τα κλειδιά των κομμάτων» στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όσον αφορά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εργαζόμενων της ΔΕΗ, ένα σενάριο που πάλι άφησε ανοιχτό λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της», είπε πως δεν το είχε αναφέρει αυτολεξεί καθώς μέχρι στιγμής η ίδια η εταιρία, που έχει προσφύγει στα δικαστήρια, θα κρίνει αν υπάρχει πρόβλημα να καταπέσει το σύστημα ή όχι.

Ως πυροτέχνημα χαρακτήρισε την πρόταση για δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ και υποστήριξε ότι ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις και στόχος του είναι να μπει η χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και σε παρατεταμένη περίοδο.

Ads

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε, μιλώντας στο ίδιο μέσο ότι όσοι υπεραμύνονται του κρατικού χαρακτήρα της ΔΕΗ προασπίζονται τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα και όχι το ευρύτερο καλό.
 
Οι διεργασίες, πάντως, για την συλλογή των υπογραφών για την πρόταση δημοψήφισματος συνεχίζονται καθώς την Πέμπτη ο Α. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ). Την υποστήριξή τους στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Θετική ήταν η επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Φώτη Κουβέλη, ωστόσο η απάντηση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται την άλλη εβδομάδα. Το ΚΚΕ εκφράστηκε θετικά με τον όρο ότι σε δημοψήφισμα θα μπουν όλοι οι σχετικοί νόμοι αλλιώς όπως είπε ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας είναι «κατηγορηματικά αντίθετο».

Ακόμη, την Πέμπτη, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν και δεν αναφέρονται στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια δημοψηφίσματος, η κοινή δήλωση χαρακτηρίζεται ως μια «θετική ανταπόκριση». Πρόκειται για τους Πάρι Μουτσινά, Νίκο Σταυρογιάννη, Γιώργο Κασαπίδη, Μάρκο Μπόλαρη και Βασίλη Καπερνάρο.

Οι διεργασίες πάντως για την πρόταση του δημοψηφίσματος ερμηνεύεται περισσότερο ως μια επιχείρηση καταγραφής δυνάμεων και συγκρότησης ενός αντιπολιτευτικού μετώπου απέναντι στο έργο του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς αν και για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνται τα δυο πέμπτα της Βουλής (120), για να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα χρειάζονται τουλάχιστον τα τρία πέμπτα (180), βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος