Από το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης» στο σχέδιο της νέας… «κυβέρνησης Παπαδήμου»: Θα είναι ή δεν θα είναι αυτό το plan B της «επιχείρησης ασφυξίας» της κυβέρνησης, που κατήγγειλε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ;

Ads

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι κινήσεις σε κάποια… πρωτοσέλιδα και η διακομματική κινητικότητα εντός και εκτός συνόρων δείχνουν ότι  το σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να πυκνώνουν τα «προσκλητήρια» – από συγκεκριμένα media – και οι πολιτικές φωνές εντός και εκτός Ελλάδος  που θα καλούν σε «ευρείες» και «εθνικές συναινέσεις» υπέρ της «σωτηρίας» της χώρας.

Ένας από τους λόγους άλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, που ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε χθες, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή στην «αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης κυβέρνηση Παπαδήμου» ήταν ακριβώς για να «κάψει» τα όποια σενάρια «οικουμενικών και εθνοσωτήριων» σχημάτων.

Ads

«Επιδιώκουν», είπε ο πρωθυπουργός, «είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν, είτε τέλος, όπως έγινε με τη ΝΔ του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους και να καταφέρουν έτσι στρατηγικό πλήγμα και στην Ελλάδα που αντιστέκεται, και στην Ευρώπη που λέει όχι στην λιτότητα».

Η φάση της «προσπάθειας ενσωμάτωσης», εκτιμούν στην κυβέρνηση, είναι εκείνη που δοκιμάζεται τώρα από το, εντός και εκτός συνόρων σύστημα, αφού σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον δεν απέδωσε το σχέδιο της «αριστερής» παρένθεσης.

Θεωρούν, όμως, ότι πολύ σύντομα θα βγει σε πρώτο πλάνο και η πίεση για «κυβερνητικές λύσεις ευρύτερων συναινέσεων» – για μια νέα εκδοχή «κυβέρνησης Παπαδήμου» ή «μεγάλου συνασπισμού», με έτοιμες ήδη τις «συμμαχίες των προθύμων».

Οι ίδιες πηγές, δε, συνδέουν τους εν λόγω σχεδιασμούς και με τις επικείμενες πρωτοβουλίες, που ήδη προανήγγειλε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς για να χτυπηθεί το λεγόμενο «τρίγωνο διαπλοκής» μεταξύ πολιτικών, media και τραπεζών. Και εκτιμούν ότι η μάχη υπέρ της «εθνικής, συναινετικής σωτηρίας» θα κλιμακωθεί μόλις προκηρυχθούν οι άδειες για τις τηλεοπτικές συχνότητες…