Ερωτηματικό παραμένει σε ποιον ανήκει το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά σε σορό στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση έξω από το Stade de France. Δεν έχει εξακριβωθεί αν ανήκει σε δράστη ή σε θύμα. Σφραγίστηκε πάντως στη Λέρο τον περασμένο Οκτώβρη. 

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στον τρόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, έξω από το Stade de France, ανήκει σε άτομο που πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτώβρη 2015.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Ads

Η ΕΛΑΣ, μαζί με την απάντηση έστειλε στην Γαλλία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που πέρασε με το εν λόγω διαβατήριο από την Λέρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ή κάποιον άλλον που χρησιμοποιούσε το διαβατήριο.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσεις πληροφορίες από την Ελλάδα και γαι ένα δεύτερο άτομο που φέρεται να έχει περάσει τον μήνα Αύγουστο επίσης από τη Λέρο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.