«Από εδώ και στο εξής η Αθήνα θα αρχίσει να βιώνει το πραγματικό πρόβλημα» απείλησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού το Σάββατο, από την πόλη Έλαζιγ, η οποία επλήγη στις 24 Ιανουαρίου από καταστροφικό σεισμό.

Ads

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι περισσότεροι από 143.000 πρόσφυγες αναχώρησαν από την Τουρκία περνώντας στην Ελλάδα, και πρόσθεσε: «Πόσοι ξένοι βρίσκονται στη χώρα του Μητσοτάκη, ξέρετε; Συνολικά 115.000 ξένοι, για τους οποίους πήρε 10 φορές τα χρήματά τα οποία τους αναλογούν. Από αυτούς οι 40.000 και κάτι είναι στα νησιά και οι 70.000 και κάτι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εμείς έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Όταν κάποιος μιλάει, ας κοιτάει πρώτα τον εαυτό του. Ας κοιτάει τι βάρος κρατάει ο ίδιος. Έχουν παραβιάσει πλήρως τις διαδικασίες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά» ανέφερε ο Σοϊλού και επέκρινε ως «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Κατήγγειλε επίσης ότι την Παρασκευή, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες (σ.σ. πίσω στην Τουρκία), αλλά αυτό δεν έγινε χάρη στην αστυνομίας μας».

Ads

«Η μάσκα τους έπεσε. Αυτοί που εκφωνούν ομιλίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριφέρονται αδυσώπητα. Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εγκληματίες δεν δέχονται ποτέ την ευθύνη τους» συνέχισε, στο ίδιο αυστηρό ύφος.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο καιρός είναι ζεστός. Έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα. Ο καιρός στα Βαλκάνια δεν ήταν βροχερός και έτσι, μπορεί κάποιος να περάσει εύκολα τον Έβρο. Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά» κατέληξε ο Σοϊλού, όπως μεταδίδει η τουρκική «Sabah».