Αντιφασιστική – αντιρατσιστική διαδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της φτώχειας.

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «όχι σε ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο και φτώχεια» αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου διαμαρτύρονται για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τις ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές και ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των συμφωνιών ΕΕ – Τουρκίας – Λιβύης καθώς και ίσα δικαιώματα για τους πρόσφυγες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η πορεία κατά του ρατσισμού και φασισμού. Στην πορεία συμμετείχαν και Κούρδοι που διαμαρτύρονται για την τουρκική εισβολή στη συριακή πόλη Αφρίν. Η διαδρομή που ακολούθησαν οι διαδηλωτές ήταν: οδός Εγνατία, οδός Αγίας Σοφίας, οδός Τσιμισκή, οδός Δωδεκανήσουν, λεωφόρος Νίκης, άγαλμα Βενιζέλου. Από όπου περνούσε η πορεία η κυκλοφορία των οχημάτων σταματούσε, ενώ στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Δωδεκανήσου υπήρξε μπλόκο από διμοιρίες και κλούβα των ΜΑΤ, αφού οι διαμαρτυρόμενοι είχαν εκδηλώση την πρόθεση να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Ads

Στην Λέσβο

Άνθρωποι απ ‘ όλο το κόσμο βρέθηκαν σήμερα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη να διαμαρτυρηθούν για την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να σταθούν αλληλλέγγυοι στους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα hot spot.Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία για τους 35 Αφρικανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι όταν συνελήφθησαν βίαια και αδιακρίτως μέσα στο κέντρο της Μόριας σε επιχείρηση της αστυνομίας  μετά από επεισόδια το καλοκαίρι. Ακολούθησαν ομιλίες των διοργανωτών και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οπως τοίζει ο συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό: «Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε τόσο τη Λέσβο, όσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε νησιά-φυλακές. Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες. Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στη Λέσβο, μερικές δεκάδες Ελλήνων δικηγόρων καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις ενός προσφυγικού πληθυσμού που ξεπερνάει τους 7.000. Ο όρος της νομικής βοήθειας έχει χάσει το νόημά του. Η αυθαίρετη κράτηση των αιτούντων άσυλο καλά κρατεί.  Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δηλαδή το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μόριας, είναι αιτούντες άσυλο. Οι ανύπαντροι Σύριοι άνδρες κρατούνται μόλις φτάσουν και παραμένουν υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους. Η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει διαρκής έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που υπονομεύει τις διαδικασίες αξιολόγησης της ευαλωτότητας και παροχής ιατρικής φροντίδας. Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα της απόγνωσης προκάλεσε η επιβολή της Ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στα Ελληνικά νησιά. Την Τρίτη της 13ης Μαρτίου, ένας νεαρός Σύριος έπαθε ηλεκτροπληξία καθώς σκαρφάλωσε σε κολώνα της ΔΕΗ διαμαρτυρόμενος για την απόφαση εγκλωβισμού του στη Λέσβο. Επέζησε και συνεχίζει να νοσηλεύεται. Αυτή είναι μία μεταξύ αμέτρητων ιστοριών που αποκαλύπτουν τον ολέθριο αντίκτυπο που έχει η συμφωνία στις ζωές των ανθρώπων.

Η Άνοιξη έφερε μαζί της αύξηση των ροών. Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου, στη Λέσβο έφτασαν 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και βρέφη. Μόνο το βράδυ της Τετάρτης, 14 Μαρτίου,  στη Λέσβο έφτασαν τρεις βάρκες που μετέφεραν 180 ανθρώπους. Αντί της Ευρωπαϊκής ασφάλειας που αναζητούν αυτοί οι άνθρωποι, έχουν να αντιμετωπίσουν το στρατόπεδο της Μόριας. Ο υπερπληθυσμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε αυξανόμενες εντάσεις. Η κατάσταση στο στρατόπεδο της Μόριας αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της Ευρωτουρκικής συμφωνίας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων.

Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στρέφουν την πλάτη τους στις τοπικές κοινωνίες των Ελληνικών νησιών οι οποίες υποστηρίζουν τους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια.

Απαιτούμε να ανοίξουν τα νησιά και να δημιουργηθούν επαρκείς υποδομές υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα, όχι κέντρα κράτησης. Τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη και να επιτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στις χώρες τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και την φασισιτκή απειλή) αανφέρει πως πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την Ομόνοια για να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, στα πλαίσια της διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού, ανήμερα του πνιγμού 16 προσφύγων στα ανοιχτά στο Αγαθονήσι. Στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε τους χίλιους διαδηλωτές η πορεία προς τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής, την οποία μπλόκαρε τα ΜΑΤ.

Η κινητοποίηση απαίτησε να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής με καταδίκη των δολοφόνων και να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και Λιβύης που πνίγει τους πρόσφυγες στη μεσόγειο. Απαίτησε να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και να σταματήσει ο αποκλεισμός στα νησιά καθώς και να κλείσουν τα στρατόπεδα-γκέτο. Να έρθουν οι πρόσφυγες στις πόλεις, να μπούν όλα τα παιδιά στα σχολεία.

Το συγκρότημα Σέξυ Κρίστιανς άνοιξε την συναυλία και ήταν η καλύτερη καταγγελία για την ρατσιτική και φιλοχρυσαυγίτικη σταση του μητροπολίτη Αμβρόσιου. Καλλιτέχνες πλαισίωσαν το πρόγραμμα, ανάμεσα τους  οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Μαρία Δρακοπούλου, Αντώνης Βογιαντζόγλου που διάβασαν την Διακήρυξη των Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Μαζική ήταν η συμμετοχή προσφύγων από τα κάμπ και τις καταλήψεις στέγης. Παρουσία μαζική των μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές με τα παιδιά του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας να δίνουν δυναμικό παρών. Ηταν μαζί τους θύματα των ρατσιστικών επιθεσεων στον Ασπρόπυργο. Οι Κούρδοι έκαναν ηχηρή την παρουσία τους και την αλληλεγγύη στην Αφρίν.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν με πανό από τα νοσοκομεία, τον Αγ.Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Γεννηματά, την Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, την Ιντρακόμ, την ΠΕΝΕΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι ηθοποιοί της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης.

Η νεολαία είχε  δυναμική παρουσία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες πολλών σχολών, των ΤΕΙ Αθήνας, της ΣΓΤΚΣ και της ΣΕΥΠ, της Φιλοσοφικής, του ΕΜΠ κλπ.

Διεθνώς, μεγάλη ήταν η διαδήλωση στο Λονδίνο με 20.000 διαδηλωτές και μαζικές σε 30 πόλεις της Γερμανίας αλλά και της Πολωνίας.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΑ Αιγαίου