Παρά τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το ζήτημα της ψήφου όσων ενηλικιώνονται εντός του 2015, με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών βάζει τέλος στη συζήτηση ανακοινώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997 στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αρνητικά σχολίασαν την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Ads

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση δεν δίνεται η δυνατότητα στους γεννηθέντες το 1997 να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου -παρόλο που εκλογικά γενέθλια μέρα τους σύμφωνα με τον νόμο ορίζεται η 1η Ιανουαρίου- καθώς κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν, κι εφόσον οι εκλογές προηγούνται της διαδικασίας αυτής, οι 18ρηδες του 2015 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο εκλογικό σώμα λόγω χρόνου.

Αντιδράσεις για την αδράνεια

Το ζήτημα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να σχολιάζουν το οριστικό «όχι» στην ψήφο των 18ρηδων.

Ads

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόσωπος του κόμματος στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές Κώστας Πουλάκης έκανε λόγο για αποκλεισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδεικνύεται «στην καλύτερη περίπτωση και εκτός των άλλων, επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη». Καταλογίζει επίσης στους προκατόχους του υπηρεσιακού υπουργού αδράνεια, για το γεγονός ότι αν και ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών δεν φρόντισαν να λάβουν νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε την επίλυση του τεράστιου αυτού πολιτικού και συνταγματικού προβλήματος. «Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ είναι το σημερινό αδιέξοδο, που οδηγεί τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τις κρισιμότερες για το μέλλον της χώρας εκλογές» αναφέρει ο Κώστας Πουλάκης.

Στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η ΝΔ κάνοντας λόγο για αίτημα παραβίασης του νόμου. «Αποδοχή της αυθαίρετης αξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια παρανομία, θα έπληττε ευθέως το κύρος των εκλογών. Είναι φανερό πως, για μία ακόμη φορά, επιχειρούν απροσχημάτιστη εξαπάτηση των πολιτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν ήθελε πραγματικά την αλλαγή του νόμου «είχε  τη δυνατότητα να εισηγηθεί την τροποποίησή του, πριν κλείσει η Βουλή. Για ακόμα φορά κραυγάζει ζητώντας το ανέφικτο και το παράνομο για να προκαλεί εντυπώσεις».

Θέση στο ζήτημα πήρε και το ΚΚΕ σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των συγκεκριμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, είναι προσχηματική».

«Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, νόμιμους και υλοποιήσιμους (είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων είτε με εφαρμογή της διαδικασίας για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς), προκειμένου οι γεννηθέντες το 1997 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, που ούτως ή άλλως έχουν. Διεκδικούμε αυτό άμεσα να διασφαλιστεί» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.