Νέοι, ταλαντούχοι, με ένα επίθετο γλωσσοδέτη και ευγενικές φυσιογνωμίες, βγήκαν στην κεντρική σκηνή παραδίδοντας μαθήματα ήθους και δείχνοντας πως κυνηγώντας το όνειρο της ζωής σου φτάνεις εκεί που θες. Το TVXS βρέθηκε στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εκεί όπου ο Γιάννης και ο Θανάσης μίλησαν για το πώς μεγάλωσαν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίσανε, το NBA και το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Ads

Με τίτλο οι «ANTETOKOUΝBROS», η Στέγη έκανε την ζωή τους κόμικ. Και κόμικ γίνονται μόνο οι σούπερ ήρωες. Οι σούπερ ήρωες όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι ηρωικοί χαρακτήρες που φοράνε στολές (μπασκετικές φανέλες στην περίπτωση μας), έχουν υπερφυσικές δυνάμεις και πολεμάνε το κακό.

Οι γονείς τους Τσαρλς και Βερόνικα, μετανάστες από το Λάγος της Νιγηρίας ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Μαζί με τα άλλα τρία παιδιά τους, τον Θανάση, τον Γιάννη και τον Κώστα μέναν σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Σεπόλια. «Περνούσαμε δύσκολα, αλλά περνούσαμε ωραία, γελάγαμε» αναφέρει ο Γιάννης.

image
Η μητέρα του Θανάση και του Γιάννη, Βερόνικα Αντετοκούνμπο.

Ads

Ο Θανάσης πιο σίγουρος ξεκίνησε το μπάσκετ στην ομάδα του Φιλαθλητικού. Αντίθετα, ο Γιάννης ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής γιατί έπαιζε ο πατέρας του ποδόσφαιρο. Επειδή όμως ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον μεγαλύτερό του αδερφό, ξεκίνησε και αυτός.

Ήταν 4 Απριλίου του 2013, όταν επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ του NBA από τους Μιλγουόκι Μπακς, πανηγυρίζοντας μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Θανάση που καθόταν δίπλα του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Από τα Σεπόλια στις ΗΠΑ

Αφήνοντας πίσω τον Φιλαθλητικό και τα Σεπόλια, ο Γιάννης μαζί με την οικογένειά του, φτάνει στη πιο κρύα πολιτεία των ΗΠΑ και έδρα των Μιλγουόκι Μπακς. Σιγά σιγά, οι απίστευτες επιδόσεις του στο παρκέ και η ραγδαία εξέλιξή του, τον κάνουν να ξεχωρίζει, δίνοντας του το αγωνιστικό παρατσούκλι «Greek Freak» («ελληνικό τέρας»).

Εργατικός, πεισματάρης, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να είναι πρώτος στην ομάδα του και μέσα στην καλύτερη πεντάδα της ανατολικής περιφέρειας. Αυτό του έδωσε την συμμετοχή του στο All Star Game της Νέας Ορλεάνης κάνοντας τον διεθνή άσο, σε ηλικία 22 ετών και 74 ημερών, το νεότερο μη Αμερικανό παίκτη που ξεκινά βασικό σε All Star Game.

Ο Γιάννης είναι πια ένας μύθος στο NBA. Έχει ωριμάσει και είναι ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς. Και δεν είναι μόνο το ταλέντο του αλλά και ο χαρακτήρας του, που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο ίδιος δείχνει απόλυτα προσγειωμένος την στιγμή που άλλοι σούπερ σταρ όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο ΛεΜπρον Τζέιμς, βλέπουν την ομάδα τους να χάνει από τα σουτ του Γιάννη. Όταν κάποιος έχει τόσο γερές βάσεις ως άνθρωπος, όπως έχει ο Γιάννης, μπορεί να φτάσει όσο ψηλά θέλει και άλλο τόσο ίσως.

image
 

Ο Θανάσης το 2013 επιλέχτηκε από τους Delaware 87ers, η οποία είναι θυγατρική ομάδα των Φιλαδέλφεια 76ers στην NBA Development League. Το 2014 επιλέχθηκε στην 51η του NBA Draft από τους Νιου Γιορκ Νικς. Το 2015 διακρίθηκε με την επιλογή του στην 2η καλύτερη αμυντική πεντάδα της NBA Development League. Στις 29 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νιου Γιορκ Νικς και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο NBA την ίδια μέρα αγωνιζόμενος εναντίον των Φοίνιξ Σανς.

image

Το 2015 διακρίθηκε με την επιλογή του στην 2η καλύτερη αμυντική πεντάδα της NBA Development League. Στις 29 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νιου Γιορκ Νικς και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο NBA την ίδια μέρα αγωνιζόμενος εναντίον των Φοίνιξ Σανς. Τον Αύγουστο 2016 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ομάδα της Ανδόρρας, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού Πρωταθλήματος.

“Με ρωτούν γιατί γελάω πολύ. Γελάω πολύ γιατί μεγάλωσα στεναχωρημένος” Θανάσης Αντετοκούνμπο
 

Τι χρειάζεται για να φτάσεις ψηλά;

«Το πιο σημαντικό για να φτάσεις ψηλά είναι η δουλειά. Για να μείνεις ψηλά θέλει ακόμα μεγαλύτερη δουλειά. Να συνεχίζεις να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όρια. Να μην νομίζεις ότι είσαι μέτριος» είπε ο 22χρονος άσος των Μπακς και συμπλήρωσε «πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και ξέρω πως θα γίνω».

Το μητρικό τραγούδι που βούρκωσε τους Antetokounbros

Η εκδήλωση είχε πολλές ωραίες στιγμές, ωστόσο η πιο τρυφερή ήταν όταν βούρκωσαν ακούγοντας την μητέρα τους να τραγουδά το τραγούδι που τους έλεγε όταν τα ξυπνούσε το πρωί.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Στέλιος Καζαντίδης

Στην ερώτηση, ποιά φωνή σας συγκινεί πιο πολύ, του Δημήτρη Μητροπάνου ή του Στέλιου Καζαντζίδη, ο Γιάννης διάλεξε Καζαντίδη ενώ ο Θανάσης, Μίκη Θεοδωράκη. Εξηγώντας πως η νονά του όταν ήτανε δέκα χρονών, τον είχε πάει σε μια συναυλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και του φάνηκε «τρομερός».

image
 

Στερεότυπα, προκαταλήψεις και ρατσισμός

«Μικρός, δεν ένιωσα τόσο ρατσισμό όσο υποκρισία. Και είναι χειρότερο αυτό. Όμως οι φίλοι μας πάντα μας προστάτευαν. Έχει τύχει ο ίδιος άνθρωπος στο Facebook να γράφει “αυτοί δεν είναι Έλληνες” και όταν με είδε μπροστά του μου λέει “Θανάση, παιχταρά μου. Τιμάς την Ελλάδα”» είπε ο Θάνασης.

Άλλωστε τί σημαίνει να είσαι Έλληνας;

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερους πρεσβευτές από τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Η ελληνική συνείδηση τους είναι πολύ μεγαλύτερη από πάρα πολλών γηγενών «Ελλήνων» και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξεχνάει να το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία. Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε το σκηνικό με έναν θαυμαστή του που το ζητούσε αυτόγραφο πάνω στη σημαία. Ο Γιάννης του απάντησε ευγενικά «Όχι, δεν υπογράφω πάνω στη σημαία».

“Κανένας δεν μπορεί να μου πει ότι δεν είμαι Έλληνας. Δεν ξέρω κάτι άλλο από την Ελλάδα. Δεν έχω γνωρίσει κάποια άλλη χώρα. Στη Νιγηρία δεν έχω πάει. Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, αλλά γίνεσαι.” Γιάννης Αντετοκούνμπο

 

«Έζησα δυόμισι χρόνια χωρίς διαβατήριο. Ήμουνα ο πρώτος παίχτης στην Εθνική και δεν μπορούσα να κατεβώ στα τουρνουά γιατί δεν είχα ελληνικό διαβατήριο. Κατάφερα να παίξω πέρυσι για πρώτη φορά στην Εθνικη ανδρών» τονίζει ο Θανάσης. «Υπάρχουν πολλά παιδιά σαν και εμάς που δεν έχουν μπορέσει να πάρουν ακόμη ιθαγένεια και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν χρειάζεται να είσαι Αντετοκούνμπο για να πάρεις την ελληνική ιθαγένεια» προσθέτει ο Γιάννης.

image