Απαιτήσεις για μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ εγείρει από την αρχή της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει από εδώ και πέρα να περιορίσει τις απαιτήσεις αυτές. Η ατζέντα της αξιολόγησης παραμένει πάντως ανοιχτή μετά τη σημερινή πρώτη και αναγνωριστική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Ads

Η ευρεία συνάντηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις καθώς τελικά σε αυτή εξετάστηκε κυρίως η ατζέντα των συνομιλιών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ), Δημήτρης Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας), Γιώργος Σταθάκης (υπ. Ενέργειας), Έφη Αχτσιόγλου (υπ. Εργασίας) και Γιώργος Χουλιαράκης (αν. ΥΠΟΙΚ). 

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 19.30 κι έπρεπε να τελειώσει βάσει του αρχικού προγραμματισμού στις 21.00 και αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για δημοσιονομικά θέματα. Ωστόσο, η συνάντηση για την επισκόπηση της ατζέντας ολοκληρώθηκε στις 22:00 και όλοι οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση. Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πάντως ότι η συνάντηση είχε ως θέμα εξαρχής την ατζέντα των συνομιλιών από εδώ και πέρα. 

Έτερος κυβερνητικός παράγοντας πάντως, με γνώση των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις ορίστηκε το 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ). Κατά τον ίδιο, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Ads

Αισιόδοξος για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Νωρίτερα σήμερα, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές έως το επόμενο Eurogroup. 

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» τόνισε από το βήμα της ελληνικής Βουλής. Υποστήριξε παράλληλα, ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων. 

Μηχανισμός «έγκαιρων προβλέψεων» για τα πλεονάσματα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο των δανειστών συζητούν έναν νέο μηχανισμό έγκαιρων προβλέψεων αναφορικά με την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών. 

«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει μια προβολή για το πως θα κλείσει το έτος», σημείωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ισχύον κόφτης δημοσίων δαπανών θα καταργηθεί από το 2019. 

«Αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα, αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε.