Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές έως το επόμενο Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Ads

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» τόνισε από το βήμα της ελληνικής Βουλής. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε ένα τελικό κείμενο» τόνισε. 

Υποστήριξε παράλληλα, ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων. Κατόπιν, όπως σημείωσε θα πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση των στόχων για τα πλεονάσματα, όπως και των μέτρων που θα ληφθούν για το χρέος της χώρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υποτιθέμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που έφερε βαρύτερα μέτρα. «Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Σχολίασε δε, ότι υπάρχει «τεράστια αναντιστοιχία» μεταξύ αυτών που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα όσα λέγονται σε Ευρώπη κι ΗΠΑ, όπου υπάρχει η γενική εκτίμηση ότι ο βασικός λόγος πίσω από την καθυστέρηση είναι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών. Μάλιστα ο υπ. Οικονομικών αναρωτήθηκε αν η αντιπολίτευση δεν έχει ακούσει για τις διαφορές μεταξύ των δανειστών. 

Ads

Ο Ευ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάσσεται με τις απόψεις που εκφράζονται από τις πολιτικές δυνάμεις του Βορρά, ενώ επέκρινε και την στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει κριτική στους Πιτέλα, Σαπέν, Παντόαν για τις δηλώσεις του παρατηρώντας ότι «όλη η σοσιαλδημοκρατία είναι στο πλευρό της χώρας».

Ο Ευ. Τσακαλώτος προκάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν ότι το ΔΝΤ πριν δύο μήνες ζητούσε 2% του ΑΕΠ καθαρά νέα μέτρα και να συγκρίνουν αυτές τις απαιτήσεις με τα όσα είπαν οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσχοβισί σχετικά με τα δημοσιονομικά ουδέτερα (net) μέτρα μετά το τελευταίο Eurogroup. 

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε από πού προκύπτει ότι η καθυστέρηση έφερε νέα μέτρα, όπως επίσης και το από πού προκύπτουν τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι τα «καλά» μέτρα δεν είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθούν.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ακόμα ότι μέχρι το Δεκέμβρη το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν αθέτηση δεσμεύσεων, ενώ σήμερα η Επιτροπή Σοφών στήριξε ομόφωνα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων ως συμβατές με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για τα εργασιακά. Επισήμανε ότι, αν η κυβέρνηση έκλεινε την συμφωνία τον Δεκέμβρη, αυτό το δεδομένο δεν θα υπήρχε.

ΝΔ: Ο Τσακαλώτος άδειασε το Μαξίμου

Κύκλοι της ΝΔ επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι «άδειασε» το Μέγαρο Μαξίμου και καταλογίζοντάς του ότι «παραδέχθηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα την λήψη μέτρων διαρκούς λιτότητας».

Επίσης, ανέφεραν ότι ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε «όλους εκείνους που από τις 20 Φεβρουαρίου έκαναν λόγο για διάσταση Πρωθυπουργού –  υπουργού Οικονομικών: Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση’».

Τι απαντά κυβερνητικός αξιωματούχος

Στα σχόλια των κύκλων της ΝΔ απάντησε κυβερνητικός αξιωματούχος λέγοντας: «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα». 

Διαβάστε επίσης: Μηχανισμός «έγκαιρων προβλέψεων» για τα πλεονάσματα

Το κρίσιμο ραντεβού των 20:30

Στο ραντεβού των 20:30 μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χουλιαράκη και των εκπροσώπων των δανειστών στρέφεται όλο το ενδιαφέρον κατά την πρώτη μέρα των επαφών κυβέρνησης και κουαρτέτου – ένα ραντεβού, στο οποίο θα ανοίξουν τα θερμά κεφάλαια των νέων μέτρων και αντίμετρων.

Στη βραδυνή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το – κατά ΔΝΤ – «δημοσιονομικό κενό» του 2018 και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2019-2021.

Στην πρώτη, πρωινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσσκαλώτου με το κουαρτέτο, που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, συζητήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα περάσουν οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε 11 ΔΕΚΟ καθώς και οργανωτικά ζητήματα λειτουργίας του Ταμείου.

Ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση του σημερινού προγράμματος με παρόντα στο Hilton τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και αντικείμενο τα ενεργειακά, ενώ για τις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη αντεβού με τον Ευκλείδη Τσσκαλώτο για μια συνολική επισκόπηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης.