Με το ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή, αλλά και μια σειρά από κρίσιμα θέματα ανοιχτά, άρχισε την Τετάρτη στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση. Η σημερινή -πρώτη- συνάντηση, εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, ανέδειξε και τα ανοιχτά θέματα. 

Ads

Τέσσερις θεματικές ενότητες οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το euro2day: 

α) αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης.

β) Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες

Ads

γ) Επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς

δ) Επικουρικές Συντάξεις

Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσουν οι τρεις πρώτοι άξονες και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών που ακουμπά και στο ενδεχόμενο μειώσεων σε ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Επόμενο ραντεβού ορίστηκε για το Σάββατο στις 11:30, ενώ Πέμπτη θα γίνουν συναντήσει του γ.γ. Ν. Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι ενστάσεις του κουαρτέτου

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις και για τα τέσσερα θέματα. Στο πρώτο θεωρούν υψηλό το ύψος της εθνικής σύνταξης και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει μεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων.

Αντίστοιχα στο θέμα των βελτιωτικών προτάσεων σε ομάδες όπως αγρότες και ελεύθερου επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών ειδικά στην περίπτωση που αυτές θα είναι μειωμένες.

Μεγάλο αγκάθι είναι και το θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων κυρίως λόγω τεχνικών, αλλά σημαντικών, προβλημάτων που αφορούν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά στοιχεία πριν από το 2002.

Και βέβαια ανοικτό παραμένει το θέμα των περικοπών στις επικουρικές, το οποίο άλλωστε συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επικουρικές στο τέλος 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να κλείσει τα πρώτα τρία θέματα προκειμένου να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως βγαίνοντας από τη συνάντηση εξέφρασε τη διάθεση της Αθήνας να υπάρξει άμεσα συμφωνία από το ασφαλιστικό, κάτι που όμως ίσως απαιτήσει έκτακτο Eurogroup κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό αν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, κατά τη συνάντηση καταγράφηκαν διαφωνίες και μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών.