Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο OPEN ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά προσαρμόζονται και τηρούν τα μέτρα αν τα παρουσιάσουν με απλο τρόπο.

Ads

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό ένα διάστημα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξουμε στα παιδιά να πλένουν χέρια, να κάνουν διάλειμμα και να μην συνωστίζονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η διασπορά του ιού στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με τον καθηγητή οφείλεται στις συνθήκες σε αυτά τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων -πολυ υψηλές θερμοκρασίες από μηχανήματα, φασαρία και δυνατές ομιλίες- αλλά και στο ότι οι εργαζόμενοι μένουν κοντά, είναι κάτοικοι σε μικρές κοινωνίες.

Ads

«Δεν ανησυχούμε», είπε. Όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca που ξεκίνησαν ξανά σχολίασε ότι αν δεν προκύψει κάτι άλλο, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Ανέτοιμα πολλά νοσοκομεία

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους πολλά νοσοκομεία της Αττικής φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με covid-19.

Η ανετοιμότητα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα διαπιστώθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη καθώς από τις αρχές Αυγούστου είχε δώσει εντολή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ετοιμαστούν απλές κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε αν χρειασθεί σε μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων από τα τέλη Σεπτεμβρίου, να μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς.

Γι αυτό και εκλήθησαν εκτάκτως πριν λίγα 24ωρα οι Διοικητές Νοσοκομείων Αναφοράς προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με όσα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα. Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής, δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει τα απλά κρεβάτια covid-19 που τους είχε ζητηθεί.

Προκειμένου να ξεκινήσουν έστω και αργά οι προετοιμασίες, ξεκινά εντός των ημέρων ειδική εκπαίδευση των Διοικητών Νοσοκομείων που δεν έχουν ετοιμασθεί για πιθανά κρούσματα, ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών, τη νοσηλεία τους αλλά και το συντονισμό με τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι με βάση και την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου covid-19, η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ αγγίζει το 23%. Γεγονός που οδήγησε και το υπουργείο Υγείας στο να δημιουργήσει περισσότερες απλές κλίνες covid-19.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, παρά τις όποιες προσλήψεις έχουν γίνει λόγω της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αποδυναμωμένο, τη στιγμή που τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν γίνει 6.818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ενώ έχουν δρομολογηθεί 2.500 μόνιμες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία θα κληθούν για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που πιθανώς να προκύψουν στη δεύτερη φάση της επιδημίας στη χώρα μας. Γι αυτό άλλωστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα.

Εξάλλου το ζήτημα είναι πως όσες προσλήψεις και να γίνουν με ρυθμούς εξπρές λόγω πανδημίας, οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι αποχωρήσεις το 2019 έφθασαν συνολικά τις 2000 λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 500 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Την προηγούμενη χρονιά το 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1200 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σε ότι αφορά στις κλίνες που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στη χώρα πλησιάζουν τις 50.000 (περίπου 34.000 στις δημόσιες δομές και περίπου 16.000 στις ιδιωτικές κλινικές).