Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής όσο και από μέλος του κόμματος, μετά το φιάσκο των εκλογών της ΟΝΝΕΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις πληροφορίες εξέταζε τη διαγραφή του Ανδρέα Παπαμιμίκου, όπως έπραξε στην περίπτωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος τέθηκε εκτός ΝΔ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, Απόστολος Κράτσας, ο Βασίλης Γεωργιάδης με εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διεγράφη από μέλος του κόμματος και ως εκ τούτου εξέπεσε αυτοδίκαια από το αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, καθώς και από κάθε άλλη κομματική ιδιότητα.

Ads

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του δήλωσε πως  για μια ακόμα φορά αναλαμβάνει ευθύνες που του αποδίδονται και δεν του αναλογούν και ζήτησε να σταματήσει το κυνήγι ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα. Κάποιοι, πρόσθεσε, από το πρωί έψαχναν τρόπο να τον διαγράψουν χωρίς όμως να βρουν κάτι για αυτό και αποφάσισε να διευκολύνει την κατάσταση παραιτούμενος.  

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος άφησε αιχμές πως κάποιοι δεν ήθελαν την παρουσία του στο συνέδριο, όπου και θα κατέθετε πρόταση για τη θεσμοθέτηση τάσεων. Παράλληλα, τόνισε πως διαφωνεί με τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ, την οποία αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως κάποιοι θέλουν να πετάξουν στον κάλαθο των αρχήστων τους αγώνες της νεολαίας εδώ και 40 χρόνια.

Την αντίδρασή του στην διάλυση της ΟΝΝΕΔ, αλλά και στην διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε με δήλωσή του και ο Βασίλης Γεωργιάδης, αφήνοντας επίσης αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ. Όπως δήλωσε έχει άγνοια για τους λόγους της διαγραφής του, ενώ ουδέποτε κλήθηκε σε πειθαρχικό όργανο. «Τα όργανα και το καταστατικό για κάποιους δεν έχουν σημασία», ανέφερε με νόημα. 

Οι νέες «πολεμικές» εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνονται μετά το φιάσκο των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ – ένα φιάσκο, που ο αρχηγός της ΝΔ χρέωσε στον Ανδρέα Παπαμιμίκο και το οποίο απειλεί πλέον την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα, πληροφορίες από τη Συγγρού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα προχωρούσε πιθανότατα στις δύο διαγραφές ακόμη κι απόψε μεταββάζοντας τις αρμοδιότητες Παπαμιμίκου – ανάμεσά τους και την διοργάνωση το συνεδρίου – στον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Ads

Η κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης έρχεται μετά την απόφαση Μητσοτάκη να προαναγγείλει την διάλυση της ΟΝΝΕΔ και την επανίδρυσή της μετά το συνέδριο. Η απόφαση αυτή σημαίνει ντε φάκτο ότι οι περίπου 400 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί στο συνέδριο, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από γαλάζια στελέχη που έχουν ταχθεί απέναντι από τον Κυριάκο Μητοστάκη – ανάμεσά τους και από το «σύστημα Τζιτζικώστα» με το οποίο συνδέεται πολιτικά ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες για όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ότι οι εκλογές των νεολαίων του κόμματος τινάχτηκαν στον αέρα μέσα από απολύτως διαβλητές διαδικασίες – διαδικασίες, στις οποίες ουδείς ακόμη μπορεί να εγγυηθει ότι όντως στήθηκαν κάλπες. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών που ανακοίνωσε η ΟΝΝΕΔ, έκανε λόγο για «εικόνες απαξίωσης της ιστορικής νεολαίας», «παρακμή και τέλος εποχής» και προειδοποίησε ότι «οι ευθύνες γι αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό».

Η επιστολή του Ανδρέα Παπαμιμίκου:

«Σαν σήμερα πριν ακριβώς από 6 χρόνια, στις 18/4/2010, εξελέγην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κόντρα σε όλους και όλα τα συστήματα, στην πρώτη ανοιχτή κινηματική διαδικασία που συμμετείχαν 45.000 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα.

Σήμερα 6 χρόνια μετά, κάποιοι αποφάσισαν την κατάργηση της οργάνωσης που άνδρωσε γενιές και γενιές πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων αγώνες και ιστορία 40 ετών. Ο λόγος βεβαίως είναι προφανής και μπορεί να τον κατανοήσει ο καθένας. Η απόφαση φυσικά αυτή, με βρίσκει αντίθετο. Επιπλέον, από το πρωί μαθαίνω πως κάποιοι ψάχνουν άλλοθι -που δυστυχώς για αυτούς δεν τους έχω δώσει- προκειμένου να με διαγράψουν 5 ημέρες πριν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την λήξη της θητείας μου.

Η αλήθεια βεβαίως είναι, πως δεν ήμουν αρεστός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλεγα πάντα ελεύθερα την άποψή μου. Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με την θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που όπως γνωρίζετε θα κατέθετα για ψηφοφορία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή όμως όπως είπα και παραπάνω δεν βρίσκουν κάποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με διαγράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν.

Υπέβαλα την παραίτησή μου από Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για να διευκολύνω τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να καταφέρει να ξαναενώσει την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Με αυτή μου την πράξη ελπίζω να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και στον άδικο καταλογισμό ευθυνών σε άλλους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη-στελέχη και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έκανα. Θέλω να γνωρίζουν όμως ότι έδωσα την ψυχή μου και δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω τους Προέδρους της Ν.Δ., τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

‘Αφησα τελευταίους την οικογένειά μου αλλά και τους στενούς μου ανθρώπους για την στήριξη που μου έδωσαν αλλά και για την υπομονή που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στους τόνους λάσπης και τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκα. Μια φορά Οννεδίτης για πάντα Οννεδίτης».

Η δήλωση του Βασίλη Γεωργιάδη

«Η ΟΝΝΕΔ σήμερα στο πρόσωπό μου δέχθηκε μία άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση. Αμφισβητήθηκαν τόσο η ύπαρξη και η προσφορά της όσο και η θεσμοθετημένη από το καταστατικό της Ν.Δ. αυτοτέλειά της. Η ανεξάρτητη φωνή και βούληση των ΟΝΝΕΔιτισσών και ΟΝΝΕΔιτών ενοχλεί συστημικά κέντρα εξουσίας που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ήδη αποκλείσει εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ από τις εσωκομματικές εκλογές αγνοώντας και παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΦΕ.

Σχετικά με την διαγραφή μου, δεν γνωρίζω γιατί διαγράφηκα αφού ουδέποτε κλήθηκα σε κανένα πειθαρχικό όργανο, επειδή προφανώς τα όργανα και το καταστατικό για κάποιους δεν έχουν καμία αξία.

Στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς η πολιτική αποτύπωση των συσχετισμών σε κάποιους δεν άρεσε. Οι ίδιοι κύκλοι που δυσαρεστήθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα του Συνεδρίου, είχαν ήδη επιχειρήσει, το προηγούμενο διάστημα να μου επιβάλλουν ανεπιτυχώς να μεθοδεύσω συγκεκριμένες ποσοστιαίες εκπροσωπήσεις στην Κεντρική Επιτροπή και στους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ για το Συνέδριο. Επειδή, ο πρώτος τους στόχος που ήταν ο έλεγχος της Οργάνωσης απέτυχε, προχώρησαν στον δεύτερο στόχο του σχεδίου τους που ήταν η διάλυση της ΟΝΝΕΔ και η μετατροπή της σε μία ακόμη γραμματεία του Κόμματος.

Η προσπάθεια διάλυσης της ΟΝΝΕΔ θα με βρει αντίθετο και συντασσόμενο στο πλευρό των Νομαρχιακών Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ και των Οργανώσεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια δυνατή, πολυτασική, μαζική και παρεμβατική ΟΝΝΕΔ. Επειδή θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για την νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, σχετικά με την απόφαση του πειθαρχικού που ποτέ δεν με κάλεσαν και ποτέ δεν συνεδρίασε μόνο το παρακάτω σχόλιο: Κανείς και ποτέ δεν θα μπορέσει είτε να κλείσει είτε να υποβαθμίσει την ΟΝΝΕΔ. Μια φορά ΟΝΝΕΔίτης, πάντα ΟΝΝΕΔίτης».