«Έχω διαφωνήσει συνολικά με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, πόσο μάλλον μέσω πολιτικών προσώπων. Νομίζω πως όσο περνά ο καιρός η ΔΗΜΑΡ μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών οι οποίες δεν οδηγούν τη χώρα πουθενά», δηλώνει στο tvxs.gr το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Νεφελούδης.

Ads

«Η πλήρης διαφωνία μου απέναντι σε όλα τα μέτρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του υπεύθυνου στον αντίστοιχο τομέα της ΔΗΜΑΡ», τονίζει, δίνοντας έμφαση «σε αυτό το οποίο ψευδεπίγραφα λέγεται κινητικότητα και έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές οι οποίες υπάγονται σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή που θα αποδιαρθρώσει πλήρως τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ×ένα χώρο στον οποίο η ΔΗΜΑΡ είχε προνομιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, «με το πρόσχημα της καταβολής της δόσης δεν είναι δυνατό να αποδιαρθρώνουμε τα πάντα. Αυτό που αναφέρεται ως παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με κάτι το οποίο απουσιάζει: μία σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια μέσω της εισαγωγής συστημάτων διοικητικής ποιότητας, αντικειμενικών διαδικασιών, στοχοθεσιών και αξιολόγησης που θα μπορούσαν πραγματικά να αλλάξουν τον τομέα της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας του χώρου. Αυτά όμως δεν υλοποιούνται, καθώς στη λογική και της τρόικας και της κυβέρνησης είναι ο αριθμός (σ.σ. των δημοσίων υπαλλήλων), μία παράμετρος η οποία δεν προκύπτει από κάποια στρατηγική αντίληψη γύρω από το τι κράτος επιθυμεί αυτή η κυβέρνηση».

Αναφορικά με το επιχείρημα της ανάγκης να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να καταβληθεί η δανειακή δόση από την τρόικα, σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Έχω σταματήσει να είμαι καλοπροαίρετος. Νομίζω πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ads

Ως προς τη στάση της ΔΗΜΑΡ στις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, ο κ. Νεφελούδης διευκρινίζει ότι ο ίδιος επιθυμούσε την καταψήφιση των μέτρων από το κόμμα, ωστόσο, συντάχθηκε με την επιλογή του «παρών» προκειμένου να μην κυριαρχήσει η άποψη υπερψήφισης του πακέτου. «Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως εξελίχθηκε, η διαδικασία ουσιαστικά αυτοακυρώθηκε, καθώς δεν μπορείς από τη μία πλευρά να λες «παρών» στα εργασιακά και από την άλλη πλευρά να λες ότι συμφωνείς με τα άλλα μέτρα τα οποία αποδιαρθρώνουν την οικονομία και έπειτα να εγκρίνεις και τον προϋπολογισμό».

Ο κ. Νεφελούδης εκφράζει εκ νέου τη διαφωνία του με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, πόσο μάλλον με πολιτικά πρόσωπα, και διαμηνύει ότι η ασκούμενη πολιτική «είναι αυτή που βγάζει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».