Νέα συνάντηση είχαν την Παρασκευή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της Συρίας και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης ύστερα από την καταγγελία των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η συνάντηση των πρεσβευτών των «πέντε» ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Με δεδομένο το «αδιέξοδο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω του σινορωσικού βέτο, ΗΠΑ και Βρετανία αναζητούν συμμάχους για δράση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ. Το Λονδίνο επικαλείται το δόγμα της «επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για μία «περιορισμένης κλίμακας απάντηση». 

Ads

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα δήλωσε την Πέμπτη πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως εξετάζονται πολλές «πιθανές στρατιωτικές επιλογές» ωστόσο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση. Το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υποστήριξε πως «οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ». 
 
Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Θέλοντας να επισημάνει τη διαφορά του Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζορτζ Μπους που επιτέθηκε στο Ιράκ με πρόσχημα όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ τόνισε πως «συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος».
 
Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», τόνισε. Επίσης σημείωσε ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση στην πρότασή της για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο,  υποστηρίζει πως δικαιολογείται μια στρατιωτική δράση, ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας την απορρίψει, και επικαλείται το «δόγμα της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους». Ωστόσο νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως είναι «αδιανόητο να προχωρήσουμε αν υπάρχει ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας». 
 
Εξάλλου ύστερα και από πιέσεις από την αντιπολίτευση των Εργατικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση, η βρετανική κυβέρνηση τροποποίησε το ψήφισμα που θα κατέθετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνοντας πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά την παρουσίαση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν την καταγγελία για χρήση χημικών.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανακοίνωσε πως οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν από τη Δαμασκό το Σάββατο, έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά τους, και θα υπάρξει μια αναφορά. Ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν όλα τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως το «Συνασπισμό των Προθύμων» «να δώσει στην ειρήνη και στη διπλωματία μια ευκαιρία». «Αφήστε τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες και έπειτα θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά τα στοιχεία και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι οποιεσδήποτε δράσεις», σημείωσε.
 

Ads

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Επίθεση στη Συρία για «ανθρωπιστικούς λόγους»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητά συμμάχους και στο πλαίσιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν. Ο Ομπάμα τις τελευταίες ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες.

Ωστόσο η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία έχουν τονίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε δράση εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με αυτήν τη θέση συντάσσονται και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτός της Γαλλίας που παραμένει ένθερμος υποστηρικτής μιας στρατιωτικής εισβολής.
 
Η Άνγκελα Μέρκελ, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε μια εμπλοκή σε μια στρατιωτική επέμβαση πόσο μάλλον όταν η γερμανική κοινή γνώμη τάσσεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενάντια σε μια εισβολή στη Συρία. Η Μέρκελ την Πέμπτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε πως η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά και σημείωσε πως τα πάντα θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Όμως και ο πρωθυπουργός του Καναδά που πρόσφατα είχε επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ο Καναδάς δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και των επιφυλάξεων για μια δράση εκτός πλαισίου ΟΗΕ είναι και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εκτός πλαισίου ΟΗΕ: «Ποιες (θα είναι) οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση (του ΟΗΕ) αν το κάνουν άλλοι», τόνισε. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από άλλες χώρες.