Την αναστολή των διαπραγματεύσεών του με την Ελλάδα για τον τρόπο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (Private Sector Involvement, PSI), ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το IIF, o διεθνής φορέας που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές τράπεζες. Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζήτησε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων των πιστωτών με την Ελλάδα. Πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με το IIF θα επαναληφθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ads

 
Οι συνομιλίες «δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων», τονίζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανακοινωθέν του, στο οποίο τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε» για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.
 
«Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».
 
«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημαντικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, φαίνεται να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Παπαδήμος: Ανοιχτή η διαπραγμάτευση για το PSI
image  
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. «Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές. Εάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
 
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας. «Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η μια είναι προϋπόθεση της άλλης».
 
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε δυο κύριους στόχους για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Την δημοσιονομική εξυγίανση με την προσδοκία, όπως είπε, «να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να δημιουργούμε νέο δημόσιο χρέος», και την αποκατάσταση και στη συνέχεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Η επίτευξη αυτών των σκοπών δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προϋπόθεση απαραίτητη για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση, για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να μειωθεί η ανεργία».
 
Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί απέτυχε στους δύο παραπάνω τομείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη αν δεν γίνει εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια για «επιστροφή σε πολιτικές υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης».

Πιο πριν, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά την ανακοίνωση του IIF πως οι συνομιλίες μεταξύ των συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ, και των κ. Παπαδλημου και Βενιζέλου για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα επαναληφθούν σε λίγες ημέρες – και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του υπουργείου, το χρονικό αυτό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, επίσης, ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης, ενώ η χώρα μας ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους της.

Ads

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων ζητά το ΔΝΤ
 
Σε σύντομη δήλωσή του, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών», όπως επισήμανε, «ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε συμφωνία για το PSI, που μαζί με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους».
 
Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για τη διακοπή των συνομιλιών στην Αθήνα, προβάλλοντας την ανακοίνωση του IIF, και ειδικότερα την αναφορά ότι «οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε μία παραγωγική ανταπόκριση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων». Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «μία νέα συμβολή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένη» και ότι «η συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον προκαθορισμένο στόχο του Ταμείου περί χρέους».