Την επίσημη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου «στο άμεσο μέλλον» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 2,5 δις ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Η ζήτηση για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.  Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή. 

Ads

Οι εντολές ζήτησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, είναι ισχυρή και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 5,25%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο το βράδυ της Τετάρτης, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλουν τις προσφορές για τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.

Για πολύ θετικές εξελίξεις που διαφαινονται έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλέισιμο του βιβλίου των αγορών.

Ads

«Σημαντικό σταθμό για την Ελλάδα» χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας στις αγορές το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι η έξοδος αποδεικνύει τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, συντελώντας στη μείωση του ελλείμματος. «Χαιρετίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος του προγράμματος ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Είναι σημαντικός σταθμός και απτό δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα,  αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή στις αγορές θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει πως «η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον». 

Η Ελλάδα είχε δανειστεί τελευταία φορά από τις αγορές τον Φεβρουάριο του 2010 με πενταετή ομόλογα και επιτόκιο 6,10%. Όπως ανακοινώθηκε οι προεγγραφές ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί την Πέμπτη. Ανάδοχοι θα είναι οι: 

  • Bank of America Merill Lynch,

  • Goldman Sachs,

  • HSBC,

  • Deutsche Banκ,

  • JP Morgan και

  • Morgan Stanley

 
Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο και το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2019. Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 5%. «Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα βελτίωσης των πραγμάτων. Φυσικά και δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα», σημειώνει η Die Welt σε δημοσίευμα, ενώ η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν συνιστά και επιστροφή στην ομαλότητα».
 
Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια «ακριβή» έξοδο στις αγορές καθώς το επιτόκιο είναι υψηλό, ενώ πολλοί επισημαίνουν και τα «πολιτικά κίνητρα» αυτής της επιστροφής, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις «η χώρα δεν παρουσιάζει χρηματοδοτικό κενό». «Δεν πρόκειται για έξοδο στις αγορές αλλά για τη δυνατότητα με νομικές ρήτρες και δεσμεύσεις να επιχειρήσουμε να δανειστούμε με το υψηλότερο επιτόκιο της Ευρώπης» τονίζει στο Tvxs.gr o χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου.
 
Συνολικά εκτιμάται πως η προεκλογική έξοδος στις αγορές, λόγω του υψηλού επιτοκίου, θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. όσο δηλαδή και το «κοινωνικό μέρισμα». Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές βρίσκεται στα βασικά θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης με «διθυράμβους» αλλά και «επιφυλάξεις».
 
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «στημένη έξοδο στις αγορές» που θα μας κοστίσει ακριβά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης. «Αφού έχουμε πλεόνασμα γιατί βγαίνουμε στις αγορές; Αυτοί δεν μας έλεγαν ότι τώρα με το πλεόνασμα τελείωσαν τα βάσανά μας και δεν θα χρειαζόμαστε δανεικά για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Τότε γιατί δανείζονται και το πανηγυρίζουν κιόλας; Και κυρίως δώστε μου μια εξήγηση: Γιατί με χρέος 120%, ανεργία 14% και επιτόκιο 6% μας έβγαλαν από τις αγορές ενώ σήμερα με χρέος 175%, ανεργία 30% θα μας ξαναβάλουν στις αγορές με το ίδιο πάλι επιτόκιο;», διερωτήθηκε.
 
«Ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχιστεί το μνημόνιο για να έχει λόγο ύπαρξης. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει στη μιζέρια του. Τον αφήνουμε εκεί. Η Ελλάδα προχωράει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων και το «υψηλό κόστος», ενώ από τη ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για «βεβιασμένη έξοδο που εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα». Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε τον κόσμο να μην παρασυρθεί από τους «κυβερνητικούς πανηγυρισμούς». Η έξοδος στις αγορές «δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η πατρίδα μας έχει γεμίσει εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους συμπολίτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, για το πρώτο δίμηνο του 2014, διαμορφώθηκε στα 3,5 δις ευρώ από 1,4 δις που ήταν για την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «η χώρα συνεχίζει να έχει για δεύτερη χρονιά υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, που ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση και αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους». 

Επί τα χείρω αναθεωρεί το ΔΝΤ τις προβλέψεις για το χρέος

Παράλληλα, σε έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), αναφέρεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στον αντίποδα, σε ό, τι αφορά το δημόσιο χρέος το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για σχεδόν όλα τα χρόνια έως το 2019, με μόνη εξαίρεση το 2013. Για το 2014 το χρέος αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί στο 174,7% του ΑΕΠ, από 174% που είχε προβλεφθεί παλαιότερα.