Μία από τις πιο αμήχανες στιγμές της κοινής συνέντευξης Τύπου των Βαρουφάκη – Σόιμπλε ήταν όταν ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο για την γερμανική εμπλοκή στη διαφθορά στην Ελλάδα. Μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Siemens και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία, που ακόμη δεν τον έχει εκδώσει, όπως ζητά η Ελλάδα.

Ads

Μετά από μια στιγμή αμηχανίας με τον Σόιμπλε, να μένει ακίνητος για λίγα δευτερόλεπτα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα: “Δεν αναφέρομαι συχνά στη διαφθορά γιατί δεν θέλω να αναφερθώ αρνητικά για άλλες χώρες. Ως υπουργός οικονομικών γνωρίζω ότι και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και την καταπολεμούμε. Ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει τα του οίκου του”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος συμφώνησε πως “ο καθείς θα πρέπει να ασχολείται με τα του οίκου του, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις διασυνοριακής φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής με ενδοομιλικές συναλλαγές”. “Αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε από μόνοι μας”, είπε, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στήριξη από την Ευρώπη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.