Την απόφαση του να καταψηφίσει την κυβέρνηση, ανακοίνωσε πριν από το λίγο από το βήμα της Βουλής, και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη γνωστοποίησε πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ads

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Χρήστος Κατσούρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μηντιακό δημιούργημα».
 
Σημειώνεται πως την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει με δηλώσεις του και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος. Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης διεμήνυσε πως όποιος βουλευτής του κόμματος δεν ακολουθήσει την κομματική γραμμή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος. Μιλώντας στον Βήμα FM και ερωτηθείς εάν η απουσία βουλευτή την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας αποτελεί αμφισβήτηση της επίσημης γραμμής του κόμματος, ο κ. Τραγάκης απάντησε θετικά.

Ενστάσεις εκφράζουν κι άλλοι βουλευτές
 
«Ναι υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που σχετίζονται με το μίνιμουμ των απαιτήσεων του πολίτη στην καθημερινότητά του», λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων, εκτίμησε πάντως πως αν συνεχιστούν τα διαλυτικά φαινόμενα του κράτους και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει την ίδια τύχη μ’ εκείνες του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή, ενώ τόνισε πως θα κριθεί «από το τελικό εκβάν».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση Παπαδήμου, όμως επισήμανε ότι δεν ξεκίνησε καλά, καθώς «όλη η διαδικασία είναι μίζερη». Αναφερόμενος στη λειτουργία των δύο μεγάλων κομμάτων τα χαρακτήρισε «κελύφη αδειανά», που έχουν μόνον πολιτικές ηγεσίες και την ομήγυρη αυτών που αποφασίζουν.

Ads

«Είμαστε σε πριγκιπάτο κι αν όπως λένε θα έρθει νόμος για λίστα υποψήφιων βουλευτών, που δεν εξασφαλίζει τις νόμιμες διαδικασίες και την συλλογικότητα στα κόμματα, θα διορίζονται στη Βουλή οι φίλοι των αρχηγών και θα γίνουμε σουλτανάτο», είπε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζώης δήλωσε ότι με δυσκολία μπορεί να ανεχθεί στην κυβέρνηση τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτήρισε «μοιραίο πρόσωπο».

«Ζούμε στον αστερισμό του παραλόγου», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Παπαχρήστος για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό «με τον ένα αρχηγό να παριστάνει τον σκιώδη πρωθυπουργό, ο άλλος τον επερχόμενο και ο τρίτος τον κατασκευαστή πρωθυπουργών».