Την πεποίθηση ότι απέναντι στη στάση των δανειστών υπάρχει plan Α κι αυτό είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή διατύπωσε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, κι εκτίμησε ότι η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έχει να κάνει με το γεγονός ότι πια διαπραγματεύονται με τον λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση» δήλωσε ο  επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της τρόικας «αδιέξοδο».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τρόικα επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και τόνισε πως ο στόχος της είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας και η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου. Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης υποστήριξε ότι για να υπάρχει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όπως σχολίασε, για άλλη μια φορά «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

Επιπλέον εκτίμησε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βλέπουν «ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησηs Σαμαρά τελειώνει» και χαρακτήρισε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο  και τον κ. Βενιζέλο «αναλώσιμους στα μάτια των δανειστών». «Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα.  Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» είπε.

Ads

«Οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα» αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας πως η λύση στη στάση των δανειστών θα βασιστεί στο πλάνο Α που όπως διευκρίνισε είναι το πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.

Στο ενδεχόμενο οι δανειστές μας να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραδειγματίσουν άλλα κράτη, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί όπως είπε δεν θα ρισκάρουν προκειμένου να τιμωρήσουν τη χώρα μας  «να ακρωτηριάσουν την Ευρωζώνη».

Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=9VOzAuFoVLU#action=share]