Η συνταγματική επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο του αιγυπτιακού Συντάγματος για το οποίο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του οδικού χάρτη, τον οποίο έχει ορίσει ο στρατός για μια «δημοκρατική μετάβαση» μετά την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ads

 
Όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής, Αμρ Μούσα, το σχέδιο εγκρίθηκε και «θα υποβληθεί την Τρίτη στον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ».
 
Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει διατήρηση των διευρυμένων εξουσιών του στρατού, όπως η δυνατότητα να δικάζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους πολίτες, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει πως το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αξιωματούχοι που δήλωναν πως ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
 
Σημειώνεται πως η συντακτική επιτροπή απέρριψε άρθρο του σχεδίου συντάγματος που όριζε το χρονοδιάγραμμα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα «οι πρώτες εκλογές πρέπει να αρχίσουν το λιγότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του Συντάγματος και το αργότερο 90 ημέρες μετά».
 
«Οι διαδικασίες για τις άλλες εκλογές πρέπει να αρχίσουν μέσα σε έξι μήνες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», προστίθεται στο κείμενο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτα, βουλευτικές ή προεδρικές. Ο Αμπντέλ Τζίλιλ Μουστάφα, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στην τηλεόραση πως «ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτες».