Με τρεις απώλειες, δύο από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΝΔ, ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα δύο από τα τρία άρθρα του πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα οι Νικήτας Κακλαμάνης ψήφισε παρών στο άρθρο 1, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης παρών στο άρθρο 2 για τις τράπεζες. «Όχι» στο ίδιο άρθρο 2 ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. 

Ads

Τελικά, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 152 υπέρ, 135 κατά και 1 παρών. Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε με 151 υπέρ, 136 κατά και 1 παρών. Για το άρθρο 3 πέρασε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η ΝΔ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να σχολιάσει τις διαφοροποιήσεις στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη διαγραφή του δήλωσε πως «δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού». «Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας», τόνισε.
 
Αναφερόμενος στην απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο 1 δήλωσε είναι «δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». «Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» υπογράμμισε. 

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται οργισμένος με τη στάση που κράτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης και κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και φραστικό επεισόδιο. Ωστόσο η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν επιτρέπει διαγραφές, έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση – καταδίκη, με την οποία αποδοκιμάζει τη στάση των δύο βουλευτών. Σημειώνεται πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης , μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, ανέρχονται σε 152. Αν διαγραφούν οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρξουν «μεταγραφές» τότε χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. 

Σαμαράς: Διαψεύστηκαν οι καταστροφολόγοι
 
Παρά τις ηχηρές απώλειες που υπήρξαν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή δήλωσε πως «οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε». «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Με μεγάλη δύναμη προχωράμε», πρόσθεσε.