Ξεπαγώνουν εν μέσω δεκαπενταύγουστου οι επιστροφές φόρου που είχαν μπλοκάρει λόγω των οφειλών του ΕΝΦΙΑ που με τις σειρά τους οφείλονται στα λάθος εκκαθαριστικά που στάλθηκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Ads

Η απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου προβλέπει ότι οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα λαμβάνονται υπόψη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράττουν τα χρήματά τους κανονικά.

«Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30−9−2014».

Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η νέα προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οπότε όποιος δεν πληρώσει μέχρι τότε τη δόση που του αναλογεί, θα βαρύνεται από αυτό το χρονικό σημείο και μετά με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απόφαση της Κατερίνας Σαββαίδου ισχύει ήδη καθώς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 13/08.

Ads

Περισσότερες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ λόγω κοινωνικής δυσαρέσκειας;

Στο μεταξύ το  οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να εκτονώσει και την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από το πρώτο φιάσκο με τα εκκαθαριστικά επιδιώκει να αυξήσει τις δόσεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα το  ΥΠΟΙΚ φέρεται να  ζήτησε από την ΕΛΣΤΑΤ απάντηση στο ερώτημα αν η είσπραξη μπορεί να παραταθεί και πέραν του Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος εκτροχιασμού των εσόδων. Πάντως, σύμφωνα με τον στον Ελεύθερο Τύπο, ακόμα και αν η ΕΛΣΤΑΤ απαντήσει θετικά στο ερώτημα, το «πράσινο» φως πρέπει να δοθεί από την τρόικα.