Το πρώτο και μεγάλο δίλημμα των εκλογών είναι αν «θέλουμε προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Ant1. Σημείωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύσει στην αυτοδυναμία αλλά τόνισε πως το κόμμα του έχει ήδη αποδείξει ότι ξέρει να κάνει συνεργασίες. 

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «ακόμη κι αν δεν έχουμε πλειοψηφία θα έχουμε κυβέρνηση στην πρώτη διερευνητική εντολή». Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι το κόμμα του μπορεί να εξασφαλίσει παραπάνω βουλευτικές έδρες από τις 149 που πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου. «Το ότι έφυγαν βουλευτές μας δεν σημαίνει ότι έφυγε ο λαός» υποστήριξε, ενώ αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι δεν έπεσαν μέσα ούτε στις εκλογές του Ιανουαρίου, ούτε και στο δημοψήφισμα. «Μπορούμε την αυτοδυναμία. Ο λαός είναι εδώ. Έλεγαν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι οριακό, αλλά ήρθε με 24 μονάδες διαφορά» τόνισε. 

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=28GAbQKc-Og]

Διαβάστε επίσης:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «ηγείται του ψηφοδελτίου του κ. Σαμαρά» και πως «στο βάθος της ψυχής του δεν θέλει συνεργασίες, αλλά το λέει επικοινωνιακά». «Ο κ. Μεϊμαράκης ηγείται του ψηφοδελτίου του κ. Σαμαρά, με τα ίδια πρόσωπα. Ο κ. Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης που περηφανευόταν ότι τα μέτρα της τρόικα ήταν δικές του ιδέες».

Σημείωσε δε, ότι το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα ψήφισαν τη συμφωνία, δεν σημαίνει ότι έχουν το ίδιο σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί. «Η ΝΔ έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Έτσι δεν πας να διαπραγματευθείς. Θα σου απαντήσουν, πάρτο και προχώρα. Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι αν δεν μειωθεί το χρέος, δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν μετέτρεψε το «όχι» στο δημοψήφισμα σε «ναι» υποστήριξε ότι «το 62% του ΟΧΙ ήταν ένα «γαμώτο» του ελληνικού λαού» και πράγματι κερδίσαμε με το δημοψήφισμα. Πετύχαμε μια καλύτερη συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χαμηλότερα πλεονάσματα και το χρέος στο τραπέζι». 

«Βάλαμε τον ελληνικό λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το δημοψήφισμα και τους αναγκάσαμε να κάνουν πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι» ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε, τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία». 

«Ο στόχος μας δεν ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Ήταν μειοψηφία το κομμάτι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε έξοδο. Όμως αλήθεια είναι ότι δεν με επηρέασε την κρίσιμη στιγμή. Πήρα την απόφαση να μην γίνω ο ήρωας της μιας βραδιάς. Δεν κάναμε πίσω. Αν βγαίναμε από το ευρώ, αυτοί που έχουν τα λεφτά τους έξω θα αγόραζαν όλη την Ελλάδα» εξήγησε. 

Για την χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οποία οδηγήθηκε η χώρα υποστήριξε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν ζητήσει παράταση μόνο για 2 μήνες του προγράμματος κάτι που έφερε νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής προέδρου. «Δώσαμε μάχη με το κατεστημένο, το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης που δεν ήθελαν να δώσουν το παραμικρό στη χώρα», υπογράμμισε αναφορικά με τη διαπραγμάτευση. 

«Mας εξώθησαν στα capital controls. Έκλεισαν τις τράπεζες για να χάσουμε το δημοψήφισμα και να πέσει η κυβέρνηση. Δεν το πίστευα ότι θα κάνουν τα capital control. Όχι από λάθος εκτίμηση. Είχα επικοινωνήσει με Μέρκελ και Ολάντ και τους ζήτησα πενθήμερη παράταση, με διαβεβαίωσαν ότι θα πάμε με ηρεμία στη διαδικασία και μετά είδαμε την εξέλιξη. Υπήρχε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από την Ελλάδα, γιατί δεν θέλανε η αντίδραση στην πολιτική της γερμανικής λιτότητας να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε. 

Υπογράμμισε πάντως, ότι τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του έγιναν «κινήσεις με φιλολαϊκό πρόσημο», ενώ άλλαξε «το πρόσημο της κοινής γνώμης στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» και αποκτήσαμε συμμαχίες με άλλες χώρες που μας στήριξαν, όπως η Ιταλία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον λαό να τον εμπιστευθεί για δεύτερη φορά και υπεραμύνθηκε των επιλογών του την περίοδο της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αν και αναγνώρισε ότι έκανε λάθη. Ερωτηθείς μάλιστα ποιο θεωρεί πως είναι το σημαντικότερο λάθος του, είπε πως αυτό είναι το ότι «στις 20 Φεβρουαρίου δεν απαίτησα να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα» για να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται στις «επιλογές προσώπων».

Τέλος απηύθυνε μήνυμα στους νέους ανθρώπους να μην επιτρέψουν σε άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ενώ επεσήμανε ότι κάθε ψήφος χαμένη θα επαναφέρει αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. «Δεν λέω ελάτε στην κάλπη να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω ελάτε στην κάλπη για να μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς» πρόσθεσε.