Απειλή ανατροπής και… δεξιού ατυχήματος, έστω και στο όριο του στατιστικού λάθους, αναδύεται μέσα από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων ενεργοποιώντας άμεσο «καμπανάκι» συναγερμού στο εκλογικό επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Ads

GPO και Mega δείχνουν για… πρώτη φορά δεξιά, με οριακό προβάδισμα (0,3%) της Νέας Δημοκρατίας, η Alco περιορίζει τη βραχεία κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 0,4%, ενώ και τα στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φθάνουν καθημερινά στα κομματικά στρατηγεία εξακολουθούν να δίνουν εικόνα ισοπαλίας με απρόβλεπτη έκβαση. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μετρήσεων παραμένει το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και η επίμονη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ – στοιχεία, που τυγχάνουν μεν διπλής ανάγνωσης και εκτίμησης από τα εκλογικά επιτελεία αλλά θέτουν, ντε φάκτο, και σε τροχιά επαναπροσδιορισμού την στρατηγική της Κουμουνδούρου.

«Οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου δεν βγάζουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα», έλεγαν χθες το βράδυ κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι η μάχη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τώρα αρχίζει, ενώ η κομματική βάση της ΝΔ είναι ήδη εξαιρετικά συμπαγής. Ταυτόχρονα όμως, και καθ’ ότι οι εκλογές δεν απέχουν πια παρά μόνον δύο εβδομάδες, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι επίκεινται προσαρμογές στην εκλογική τακτική, αλλαγές σε συνθήματα και μερικής επανεξέταση της στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συμμαχίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επίμαχο σύνθημα «Μόνο Μπροστά» αποσύρεται και αντικαθίσταται – προοριζόταν, άλλωστε, μόνον για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, όπως λένε οι εκλογικοί επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προεκλογικά σποτ θα αρχίσουν να βγαίνουν στον αέρα κλιμακωτά και σε θεματικές ενότητες, ενώ η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τελικής «επίθεσης ουσίας» προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ads

Παράλληλα, εξετάζεται… ήπια αναπροσαρμογή στο μέτωπο της επόμενης μέρας και των κυβερνητικών συνεργασιών, καθώς η προβολή μόνον του στόχου της αυτοδυναμίας και της σύμπραξης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται πως έδωσε «πόντους» στα γαλάζια επιχειρήματα περί «ακυβερνησίας», εάν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και εκχώρησε, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, στον – με… άπαντες συνεργάσιμο – Βαγγέλη Μεϊμαράκη το προφίλ του «εγγυητή της σταθερότητας».

Όπερ, στο εξής η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ότι αποκλείεται ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία και «μεγάλος συνασπισμός» με τη ΝΔ, ταυτόχρονα όμως θα κρατηθεί ανοιχτό – υπό αυστηρές προϋποθέσεις – το παράθυρο πιθανής συνεννόησης με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ εάν και εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε άλλη εναλλακτική.

«Αποκλείεται παντελώς το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που είναι και κρυφός πόθος της ΝΔ αλλά και πολλών κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα. Δεν θα συμβεί. Απολύτως σαφώς», ήταν η ενδεικτική δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, ενώ σε ό,τι αφορά το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ πηγές της Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία, τα δύο κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε κρίσιμα ζητήματα:  «Να απαντήσουν όλοι  στα σημαντικά θέματα, να μας πουν ότι δεν θέλουν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι εάν συμφωνούσαν σε όλα αυτά, τότε θα ήταν άλλα κόμματα και όχι νεοφιλελεύθερα…