«Σήμερα, παραμονή πρωτομαγιάς, αποφάσισε η κυβέρνηση, υπακούοντας πιστά στις εντολές της τρόικας και των συμφερόντων να καταθέσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή. Της το έδωσαν έτοιμο. Το αποδέχτηκε πλήρως. Το μετέφρασαν στα ελληνικά και το κατέθεσαν με εξπρές διαδικασίες στη Βουλή. Και επειδή η πολιτική απάτη είναι ότι τους έχει απομείνει το ονόμασαν και "χάρτη εξόδου από το μνημόνιο"», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» στο Μενίδι, με κεντρική ομιλήτρια την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χυδαία προπαγάνδα μέσω της οποίας βαφτίζεται έξοδος από το μνημόνιο η παραμονή στα μνημόνια για τις επόμενες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον».

«Λένε έξοδο από το μνημόνιο ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι πιο μνημόνιο και από το μνημόνιο. Που περιλαμβάνει νέες απολύσεις, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποδόμηση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Και είναι απλά προάγγελος ενός ακόμα μνημονίου που θα καταθέσουν και θα προσπαθήσουν να ψηφίσουν μετά τις ευρωεκλογές», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Μάη της μεγάλης ανατροπής» με το λαό να στέλνει ένα «ηχηρό μήνυμα στις επικείμενες εκλογές». «Ήρθε η ώρα, η οργή και ο θυμός όλων μας, να γίνει η πολιτική δράση που θα τους διώξει», τόνισε και πρόσθεσε πως το δίλημμα «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα μνημόνια για άλλα σαράντα χρόνια. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ. Ή με την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή με την γερμανική Ευρώπη».

Η ομιλία του Αλέξη Τσιπρα

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου τόνισε πως «το νήμα των κερδών και των συμφερόντων, το νήμα σύνδεσης με το χθες, του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αττικής, θα κόψει σύριζα η ''Δύναμη Ζωής''».

«Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση που επιθυμεί να παραμείνει το status quo. Επιθυμεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να λειτουργεί υποτακτικά για την επιβολή των πολιτικών της λιτότητας. Να είναι ένας απλός εισπρακτικός μηχανισμός. Η "Δύναμη Ζωής" είναι αποφασισμένη να βάλει την Αττική σε νέα ρότα. Απαλλαγμένη από τα βαρίδια του χθες. Αντάξια των ονείρων μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Όπως αναφέρει η Αυγή, η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:

 
  • Ζούμε μια περίοδο που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί «περίοδος της αντεστραμμένης πραγματικότητας». Μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, με τη βοήθεια των πρόθυμων, διαπλεκόμενων ΜΜΕ, κάνουν το μαύρο, άσπρο.
  • Οι δανειστές στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προκειμένου να εισπράττουν τα χρήματά τους. Να απομυζούν τους μόχθους του λαού. Παραδίδοντας παράλληλα σε ιδιωτικά συμφέροντα σημαντικά δημόσια αγαθά. Εκχωρώντας, έναντι πινακίου φακής, δημόσιες υποδομές και περιουσία. Υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχουμε την ευκαιρία να ακυρώσουμε αυτό το ντιλ. Αυτή τη συμφωνία εξαθλίωσης της κοινωνίας προς όφελος των συμφερόντων των ολίγων. Μπορούμε να στείλουμε διπλό μήνυμα. Ένα μήνυμα ανατροπής κι ελπίδας. Μέσα από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Των εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες. Και κυρίως μέσα από την κάλπη της Περιφέρειας Αττικής.
  • Η Αττική είναι το «φιλέτο» για τα εργολαβικά συμφέροντα των αυτοκινητόδρομων και των διοδίων. Είναι το «χρυσωρυχείο» για τους εργολάβους των απορριμμάτων.
  • Για αυτό και τα συμφέροντα αυτά, στην κρίσιμη αυτή μάχη, έχουν επιλέξει καθαρά στρατόπεδο. Έχουν επιλέξει τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. Γιατί το σύστημά του, το σύστημα των «κολλητών», και όχι των πολιτών, εγγυάται τη συνέχεια του χθες. Αυτόν έχουν δοκιμάσει. Χάρη σε αυτόν έχουν κερδίσει. Αυτόν εμπιστεύονται και αυτόν θέλουν να παραμείνει στη θέση του τα συμφέροντα αυτά.
  • Το ίδιο επιθυμεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Ο οποίος μάλιστα προτιμά να θυσιάσει τον υποψήφιο του κόμματός του προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ.
  • Ό,τι κι αν λέει, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης στήριξε την πολιτική του καριέρα, από τη θέση του ΓΓ Αθλητισμού, ως εκείνη του Περιφερειάρχη, σε ένα μόνο εφόδιο. Στην πασοκική του ταυτότητα. Και όχι βέβαια στις αυτοδιοικητικές του γνώσεις.
  • Η «Δύναμη Ζωής» αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει τέλος στο σύστημα του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Δώδεκα χρόνια είναι αρκετά. Φθάνει πια! Ήλθε η ώρα η Αττική να αλλάξει σελίδα. Και δεύτερον, να βάλει τις βάσεις για ένα νέο ήθος στην Περιφέρεια.
  • Η «Δύναμη Ζωής» στην Περιφερειακή Διοίκηση το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να βάλει τέλος στην άγνοια που επί τόσα χρόνια συστηματικά καλλιέργησε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Αφήνοντας τα «τρωκτικά» να κάνουν πάρτι στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και του περιβάλλοντος.
  • Ήλθε η ώρα να πούμε δυνατά τη δική μας κουβέντα, για να την ακούσουν όλοι, και κυρίως ο απερχόμενος περιφερειάρχης και η κυβέρνηση, την οποία εκφράζει: Τέλος στη διαπλοκή, τέλος στη διαφθορά. Τούτη η άνοιξη, είναι η δική μας άνοιξη!