Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα και με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2014 απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έλαβε νωρίτερα σήμερα τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην πρόταση Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «καλό οιωνό». «Ο κ. Κουβέλης προτείνει οικουμενική εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο ο κ. Βενιζέλος συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον επκεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ως στόχους – προϋποθέσεις την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το Ευρώ, καθώς και την άμεση έναρξη της σταδιακής απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, μέσω αποτελεσματικής και ισχυρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δεν διεκδικούμε τίποτα πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Το tvxs.gr παρακολούθησε τις εξελίξεις της ημέρας λεπτό προς λεπτό:

22:46 – Πολύ δύσκολο χαρακτηρίζει το σχηματισμό μιας «σταθερής κυβέρνησης» στην Ελλάδα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στην έκθεση βαθμολογίας για την παγκόσμια οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εκτιμά πως θα διεξαχθούν νέες εκλογές, ενώ επισημαίνει και τις επαυξημένες ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ads

image

22:23«Συνεχίζουμε με την κ. Μπακογιάννη τη συζήτηση που ξεκίνησε προεκλογικά. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε σύντομα», δήλωσε στη ΝΕΤ ο Στέφανος Μάνος σχετικά με τη συνεργασία Δράσης και Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Μάνος σημείωσε ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στη κυβέρνηση καθώς είναι δεύτερο κόμμα. «Πουθενά η αξιωματική αντιπολίτευση δε συμμετέχει στην κυβέρνηση, αυτή είναι ελληνική εκδοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

22:02 – Σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ – μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο – τηλεφώνησαν σε Έλληνες πολιτικούς ηγέτες τις τελευταίες ημέρες για να διαμηνύσουν ότι εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να εφαρμόσει τους όρους της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να έχουν συμπεράνει ότι στην Ελλάδα θα χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές κι ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς και στους ψηφοφόρους με στόχο να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ των όρων της δανειακής σύμβασης, γράφει το Reuters.

19:53 – Η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι πρόταση οικουμενικής εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ.
 
Απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση, χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κουβέλη παραλλαγή της πρότασης Βενιζέλου, ενώ έκανε λόγο για οβιδιακή μεταμόρφωση της ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως ανέφερε, αρχικά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα στήριζε κυβέρνηση της Αριστεράς.

20:52 – Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς εξαπέλυσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι προσπαθούν «να αναστήσουν τα Μνημόνια που ο λαός έστειλε στο καλάθι των αχρήστων».
 
«Σαν έτοιμοι από καιρό, ο αρχιτέκτονας της μνημονιακής πολιτικής κ. Βενιζέλος και το αριστερό του δεκανίκι κ. Κουβέλης ανέλαβαν να λύσουν το πρόβλημα της» ακυβερνησίας της χώρας, προτείνοντας «οικουμενική κυβέρνηση» που ουσιαστικά θα αναλάβει να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου», σχολίασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επισήμανε ακόμη ότι κάθε απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης στην βάση της πολιτικής του Μνημονίου «συνιστά πραξικόπημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να σαρωθεί από ένα λαϊκό ξεσηκωμό».

20:31 – Ραγδαία αλλαγή του πολιτικού τοπίου σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου καταγράφει νέα δημοσκόπηση. Δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ALPHA, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να χάνει έδαφος.

image

20:17 – Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, σημείωσε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του κινήματος, Πάνος Καμμένος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Ο κ. Καμμένος είχε τονίσει πως θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους, τότε μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση κατάργησης του Μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων, και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, και βεβαίως τιμωρίας γι΄αυτούς που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ στο ΑΜΠΕ αυτή η πρόταση θα έρθει στη διαβούλευση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι το κόμμα του θέλει να υπάρξει κυβέρνηση. Παράλληλα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν τη σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν την «εθνική αντιπρότασή» τους στην κρίση των 300 βουλευτών.

20:02 – Στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

19:36 – Ανάσα ανακούφισης φαίνεται ότι έδωσε η στάση του Φώτη Κουβέλη στο ΠΑΣΟΚ, με κύκλους του Κινήματος να χαρακτηρίζουν τον κ. Κουβέλη ως «φωνή της λογικής», προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους αν η προσπάθεια καταλήξει στο σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.
 
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του, είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

18:57 – Συγκεκριμένη και υπεύθυνη χαρακτήρισε την πρόταση του κ Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση που είχε μαζί του «πολύ ουσιαστική». Σημείωσε μάλιστα πως η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι πολύ κοντά στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, «σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

image
 
Ο κ. Βενιζέλος, που έλαβε το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ακόμη πως το πρώτο βήμα της διερευνητικής εντολής είναι ένας καλός οιωνός και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

18:51 – Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολιτικά φερέγγυων προσώπων «που θα ενσωματώνει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας» πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης αυτής, που θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης διπλή:

  • να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. και να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απαγκίστρωση τα χώρας από το μνημόνιο και
  • με ισχυρή λαϊκή και κοινωνική στήριξη να αξιοποιήσει το νέο ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή και την κοινωνία όρθια.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν διεκδικεί τίποτε πέρα από την ικανοποίηση του να έχουμε συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

18:16 – Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η ΔΗΜΑΡ δέχεται τις τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση κυβέρνησης και την αποφυγή διεξαγωγής νέων εκλογών.

Είναι σε εξέλιξη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για τη στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει απέναντι στο «άνοιγμα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με στόχο μία κυβερνητική συνεργασία. Στη ΔΗΜΑΡ έχει διαμορφωθεί ένα σαφές «ρεύμα» υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση το διττό σκεπτικό ότι αφενός η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, αφετέρου στις επόμενες εκλογές οι οποίες θα έχουν πιο αυστηρά χαρακτήρα «εξουσίας» ενδέχεται να συμπιεστούν τα ποσοστά των μικρών κομμάτων προς όφελος της επιλογής ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσδοκά να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του.
 
Η ίδια «πτέρυγα» θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου να διασφαλιστούν «ανταλλάγματα» από την Ευρωζώνη, τα οποία θα βελτιώσουν τη θέση της χώρας απέναντι στους δανειστές.
 
Οι συνομιλίες διεξάγονται προς την κατεύθυνση μιας ολιγομελούς κυβέρνησης τεχνοκρατών, μακριά από τα πρότυπα του τελικού σχήματος Παπαδήμου, με πιθανό πρωθυπουργό το Φώτη Κουβέλη.
 
Οι ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ιδίως μπροστά στον κίνδυνο να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τους.

Άλλωστε, δεν φαίνεται να ευδοκιμεί το σενάριο δημιουργίας ενός ενισχυμένου «κεντροδεξιού» μετώπου υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

18:13 – Προς το σενάριο επαναληπτικών εκλογών κλίνει η Goldman Sachs στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι νέες κάλπες θα αναδείξουν είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.
 
Στην πρώτη περίπτωση, οι πιέσεις προς τις μνημονιακές παρατάξεις θα είναι τόσο ισχυρές και η πτώση της δημοτικότητάς τους τόσο δραστική, που αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά εκλογών, οι οποίες θα επαναφέρουν την αντιμνημονιακή ατζέντα.
 
Δεν αποκλείεται, όμως, να επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.

image

18:00 – Στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης.

Νωρίτερα…