Τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση λαμβάνουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Την Πέμπτη, αναμένονται πιθανότατα οι σχετικές ανακοινώσεις, καθώς και η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Στη συνεδρίαση των τριών αρχηγών συμμετείχαν νωρίτερα και ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο προοριζόμενος για το ίδιο αξίωμα στη νέα κυβέρνηση, Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να προετοιμάσουν τις ελληνικές θέσεις που θα παρουσιαστούν στο αυριανό Eurogroup. Το tvxs.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση

Ads

21:40 – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επί της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της NET κατέληξαν σε ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα δοθεί προς επεξεργασία στα τρία κόμματα. Κατόπιν τούτου οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν νέα σύσκεψη.

21:38 – Η κυβέρνηση Ομπάμα προσβλέπει σε συνεργασία με το νέο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ακόμη ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις.
 
Διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι σύντομα ενδέχεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά.

20:57 – Μόνο ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα στο αυριανό Εurogroup, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές που μετέφεραν σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών των τριών κομμάτων.
 
Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Ecofin που θα ακολουθήσει το Εurogroup. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως πρώτο θέμα στην αυριανή ατζέντα είναι η έγκριση του υπόλοιπου του 1 δισ. ευρώ της δόσης του Μάιου που αναμένεται να εκταμιευτεί εντός των επόμενων ημερών αλλά και η επάνοδος της ηγεσίας της τρόικα στην Αθήνα η οποία επίσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες με αρχικούς στόχους τη γνωριμία με τη νέα κυβέρνηση και εν συνεχεία να ληφθεί από Βρυξέλλες και ΔΝΤ απόφαση για την εκκίνηση του ελέγχου της εφαρμογής του Μνημονίου.

20:46 – Αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης οι Γιώργος Ζανιάς και Βασίλης Ράπανος. Αυτή τη στιγμή οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τη σύσκεψη οι τρεις τους προκειμένου να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
 
Η τελική σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει το πρωί της Πέμπτης.

20:40 – Την ανάγκη για προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος και είναι απαραίτητες για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη επισημαίνει η Δράση σε ανακοίνωσή της για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά.
 
Η Δράση, παρά τις επιφυλάξεις της για τις δυνατότητες της ΝΔ, ελπίζει ο κ. Σαμαράς να πετύχει και επισημαίνει ότι τυχόν ατολμία στη δραστική μείωση των δαπανών του σπάταλου κράτους, της γραφειοκρατίας και των φόρων αλλά και καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός προγράμματος σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων «θα μας βρει αντιμέτωπους με τη νέα κυβέρνηση».

19:54 – Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος πρωθυπουργός και πρόσκληση για το Βερολίνο δέχτηκε ο Α. Σαμαράς από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία ανήκουν στο ίδιο κόμμα.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ενημέρωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ η κ. Μέρκελ εύχεται καλή τύχη ενόψει της δύσκολης δουλειάς που περιμένει τον νέο πρωθυπουργό. Επίσης εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου. Τέλος προσκαλεί τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση. Δεν είναι γνωστό αν η Γερμανίδα καγκελάριος προσδιορίζει και τον χρόνο.

19:30 – Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον προοριζόμενο για την ίδια θέση στη νέα κυβέρνηση Βασίλη Ράπανο, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Ελλάδα θα εκπροσωπεί τόσο ο κ. Ζανιάς όσο και ο κ. Ράπανος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Ράπανος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο κ. Ζανιάς αναμένεται να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο σε άλλη θέση.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

19:08 – Στη Βουλή έφτασαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης.

19:02 – Τις επιφυλάξεις τους για τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης να επιτύχει μια ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εξέφρασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, διερωτώμενοι παράλληλα «γιατί χρειάστηκαν τελικά οι δεύτερες εκλογές».
 
18:53 – Τα συγχαρητήριά του για τη συγκρότηση «τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας», εξέφρασε στο νέο Πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτενς. «Συγχαίρω θερμά τον καλό μου φίλο Αντώνη Σαμαρά για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης. Τα τρία πολιτικά κόμματα που αποτελούν την κυβέρνηση συνεργασίας, παραμέρισαν τις ιδεολογικές διαφορές και συμφώνησαν σε ένα κοινό, φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα κρατήσει την Ελλάδα σταθερά εντός της ευρωζώνης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

18:41 – «Ο κ. Σαμαράς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Του ευχόμαστε να επιτύχει στο έργο του για το καλό όλων», δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και συνέχισαν: «Παραμένει ένας πρωθυπουργός του Μνημονίου, ένας πολιτικός με υπογραφές τήρησής του και ένας πολιτικός με μεγάλη έφεση στις κυβιστήσεις. Θα τον παρακολουθούμε στενά και θα τον κρίνουμε αυστηρά με βάση τις υποσχέσεις του».

«Εμείς δε θα του δώσουμε άφεση για τραγικά λάθη όπως έκανε αυτός στο Γιώργο Παπανδρέου. Οι πολίτες δεν αντέχουν νέα ανικανότητα και άλλη ατιμωρησία. Είναι ήδη απελπισμένοι. Ούτε η Ελλάδα αντέχει άλλη υποτίμηση. Ούτε οικονομική αλλά ούτε εθνική».

17:55 – Η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς (συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα ανασυσταθεί) και 12 υφυπουργούς, αποκάλυψε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, δεν αποκάλυψε αν υπάρχει συμφωνία για τον βίο της κυβέρνησης, δηλ. για πόσο διάστημα σχεδιάζεται να υπάρξει.

17:51 – Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, καταγράφοντας άνοδο 0,49%, με φόντο την ευόδωση των διεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε συγκεκριμένα στις 603,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 83,15 εκατ. ευρώ.

17:46 – «Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης», εκτιμά το ΚΚΕ. Τονίζει επίσης ότι «αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης».
 
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «η συμμετοχή ενός “αριστερού” κόμματος στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η πλουτοκρατία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό».

17:26 – Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μνημονικές πολιτικές, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών. Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες».
 
Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.

17:16 – Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο θα πάρει μέρος σε αυτήν, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
 
«Σημασία έχουν τρία πράγματα, το πολιτικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα υπάρξει η κυβέρνηση και η ανάδειξη της δικής μας ατζέντας, ο έλεγχος στην εφαρμογή του πολιτικού πλαισίου καθώς και η αξιοπιστία μας. Η ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί μαζί με τη στήριξη της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Όλα αυτά, ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός, «αναδεικνύουν την πατριωτική και προοδευτική μας ταυτότητα».

17:02 – Σε εξέλιξη η τελετή παράδοσης – παραλαβής μεταξύ Πικραμμένου και Σαμαρά στου Μαξίμου.

«Κύριε πρωθυπουργέ έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παράδοση – παραλαβή. «Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια…», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε στον κ. Πικραμμένο η συνεργασία τους να συνεχιστεί και στο μέλλον. «Γνωρίζω την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό, γνωρίζω την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη», σημείωσε επίσης ο νέος πρωθυπουργός.
 
16:52«Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα.
 
«Θα ζητήσω από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό», πρόσθεσε.

16:55 – Στις 19:00 οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα συναντηθούν με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαννιά και τον Β. Ράπανο, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

16:44 – Ορκίζεται αυτή την ώρα ο Α. Σαμαράς. Η ορκωμοσία μεταδίδεται ζωντανά από το BBC, το CNN, το AlJazeera και άλλα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

16:18 – Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρόεδρο της ΝΔ, «γιατί τα προβλήματα είναι δύσκολα».

image

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και μίλησε για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει στον τόπο σταθερότητα και ελπίδα.

16:13 – Έφτασε στο Προεδρικό ο Αντώνης Σαμαράς
image
16:09 – Σύμφωνα με πηγές της ΝΕΤ, δεν αναμένεται εντός της ημέρας η ορκωμοσία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της ΝΔ για τον πρόεδρο της Βουλής, Προσπάθειες  γίνονται επίσης να υπάρξει οριστική απόφαση για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σήμερα, ώστε να πάει ο νέος υπουργός στο Eurogroup, συνοδεία του κ. Ζανιά.

15:57 – Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Mετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

15:32 – Τα πιθανά ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης: Πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής, τον Βασίλη Ράπανο υπουργού Οικονομικών με αναπληρωτή τον Γ. Ζανιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο καθήκοντα υπουργού Άμυνας.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κ. Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Γ. Στουρνάρα. Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα τουΜάριου Σαλμά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ. Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομασία από Προστασίας του Πολίτη) ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τζαβάρα.
 
Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Αντώνη Μανιτάκη. Το υπουργείο Επικρατείας φέρεται να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Σταμάτης, και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Νωρίτερα…